De Geografie van het Boek

15jan2016 10.00 - 17.00

Cursus

Docenten Boekwetenschap organiseren een Mastercourse voor geschiedenis- en taaldocenten en andere geïnteresseerden over de geografie van het boek. Bijzonder: de nascholing vindt plaats in de bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Aan boeken kun je zien waar ze gemaakt zijn. Een Engels boek ziet er anders uit dan een Nederlands of een Duits boek, maar in de 17e eeuw was zelfs te zien of een boek in Leiden was gedrukt of in Amsterdam. Boeken maken reizen en met name eeuwenoude boeken hebben vaak een avontuurlijk leven achter de rug vóór ze belandden op de planken van onze bibliotheken. Boeken bevatten kaarten en beschrijvingen van landen. Ook in de 17e eeuw waren er reisgidsen, die je vertelden waar restaurants te vinden waren. En het landschap onderweg kan onvermoede betekenissen hebben. Cartografen en boekhistorici kijken op verschillende manieren naar de geografie van het boek. U krijgt colleges over de wijze waarop atlassen en oude kaarten functioneerden, en hoe ze gemaakt werden. Maar ook komt ter sprake hoe de boeken op hun beurt weer gereisd hebben, en hoe de diaspora van het boek door hedendaagse onderzoekers - vaak digitaal - in kaart wordt gebracht. En niet iedereen realiseert zich dat ook Middeleeuwse handschriften geografisch bepaald zijn.
Zoals altijd liggen voor deze Mastercourse van Boekwetenschap de mooiste kaarten, boeken, handschriften en atlassen op tafel en kunt u de historische sensatie zelf ondervinden. De Mastercourse vindt plaats in de bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. We besluiten
de dag met een drukpersdemonstratie en een borrel.

Geschiedenisdocenten, taaldocenten en andere geïnteresseerden.

Opzet/doel Mastercourse

Vakinhoudelijke / wetenschappelijke nascholing.

• Datum: vrijdag 15 januari 2016
  • Prijs: € 195 (inclusief koffie/thee en lunch)
  • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
  • Locatie: Bibliotheek van de Bijzondere Collecties, Amsterdam
  • Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat

Docenten (Boekwetenschap)

• prof. dr. Jos Biemans
  • dr. Paul Dijstelberge
  • prof. dr. Frans Janssen
  • dr. Peter van der Krogt
  • prof. dr. Lisa Kuitert
  • prof. dr. Emile Schrijver
  • dr. Bram VanNieuwenhuyze

Aanmelden

Om u aan te melden voor een Mastercourse maakt u bij de Illustere School een persoonlijke pagina aan.

1. Open onderstaande link.
  2. Maak een persoonlijke pagina aan door op   Registreer hier te klikken.
  3. U ontvangt op het door u opgegeven e-mailadres een   registratiemail met daarin een inlognaam en wachtwoord (als u deze mail niet ontvangt, controleer dan uw spam map of ongewenste-mailbox. Het is mogelijk dat deze mail als spam wordt gezien).
  4. Klik op   Schrijf je in voor een cursus.
  5. Kies onder het   Cursustype Mastercourses de nascholing waarvoor u zich wilt aanmelden.
  6. Kies de wijze van betaling en vul alle gewenste gegevens in.
  7. Klik ten slotte op   Inschrijven.
  8. U ontvangt per mail een bevestiging van uw inschrijving.

Enkele weken voor aanvang van de Mastercourse ontvangt u per post informatie over de locatie en het programma. Bewaar de gegevens van uw persoonlijke pagina goed. Als u wijzigingen wilt aanbrengen in uw persoonlijke gegevens of de aanmelding wilt annuleren, keert u terug naar uw persoonlijke pagina.