Toppers van toen

De beste Nederlandstalige literatuur uit Middeleeuwen en Renaissance in didactisch perspectief

22jan2016 10.00 - 17.00

Cursus

Een interessante Mastercourse voor docenten Nederlands: literatuuronderwijs aan de hand van een aantal beroemde teksten uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Welke historische literatuur spreekt jongeren nog aan? Het antwoord is verrassend eenvoudig. Literatuur die inspeelt op actuele maatschappelijke situaties en discussies. Historische teksten over sociale, religieuze en politieke thema’s kunnen dan ook heel goed gebruikt worden voor actualiserend literatuuronderwijs. Zo is de integratie van buitenlanders een discussiepunt in Bredero’s Spaanse Brabander (1618). Actualiserend literatuuronderwijs slaagt echter pas wanneer de teksten op een zinvolle manier discussie (kunnen) opleveren, terwijl ook recht wordt gedaan aan de oorspronkelijke context. Succesvolle ingrediënten voor een geslaagde didactisering zijn bijvoorbeeld verdiepingsopdrachten aan de hand van leeservaringen, oefening in activerende opdrachten voor tekstbewerking en leesbevordering. In deze Mastercourse behandelen we de mogelijkheden voor actualiserend en activerend literatuuronderwijs aan de hand van een aantal beroemde teksten uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Er is volop ruimte voor reflectie op de stof en voor de vertaling naar de eigen lespraktijk.

Docenten Nederlands

Opzet/doel Mastercourse

Vakinhoudelijke / didactische nascholing

• Datum: vrijdag 22 januari 2016
  • Prijs: € 195 (inclusief koffie/thee en lunch)
  • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
  • Locatie: UvA-locatie in de binnenstad van Amsterdam
  • Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat

Docenten (Historische Nederlandse letterkunde)

• prof. dr. Herman Pleij
  • prof. dr. Lia van Gemert
  • dr. Marjolein Hogenbirk
  • dr. Jeroen Jansen

Aanmelden

Om u aan te melden voor een Mastercourse maakt u bij de Illustere School een persoonlijke pagina aan.

1. Open onderstaande link.
  2. Maak een persoonlijke pagina aan door op   Registreer hier te klikken.
  3. U ontvangt op het door u opgegeven e-mailadres een   registratiemail met daarin een inlognaam en wachtwoord (als u deze mail niet ontvangt, controleer dan uw spam map of ongewenste-mailbox. Het is mogelijk dat deze mail als spam wordt gezien).
  4. Klik op   Schrijf je in voor een cursus.
  5. Kies onder het   Cursustype Mastercourses de nascholing waarvoor u zich wilt aanmelden.
  6. Kies de wijze van betaling en vul alle gewenste gegevens in.
  7. Klik ten slotte op   Inschrijven.
  8. U ontvangt per mail een bevestiging van uw inschrijving.

Enkele weken voor aanvang van de Mastercourse ontvangt u per post informatie over de locatie en het programma. Bewaar de gegevens van uw persoonlijke pagina goed. Als u wijzigingen wilt aanbrengen in uw persoonlijke gegevens of de aanmelding wilt annuleren, keert u terug naar uw persoonlijke pagina.