Verschil mag er zijn: soorten Nederlands en de norm

15apr2016 10.00 - 17.00

Cursus

Speciaal voor docenten Nederlands en andere taaldocenten ontwikkelden UvA-docenten Nederlandse taal en cultuur een Mastercourse over taalvariatie.

Talen en dialecten vertonen variatie op vrijwel elk denkbaar aspect. Ook binnen een taalgemeenschap kunnen er verschillen bestaan tussen sprekers. Soms wordt daarbij afgeweken van wat algemeen aangenomen wordt als de norm. Veel mensen vinden ‘beter als’ of ‘hun hebben’ fout of op zijn minst lelijk klinken.
In deze Mastercourse bespreken we welke systematiek er schuilgaat achter taalvariatie, inclusief de zogenaamde normschendingen, en hoe dit binnen de taalwetenschap onderzocht wordt. Ook gaan we in op de rol van taalverandering en -verwerving in het ontstaan van variatie. Ten slotte bespreken we samen met de deelnemers hoe om te gaan met variatie in het taalonderwijs.

10.00 – 10.30 uur: Inloop met koffie en thee

10.30 – 11.30 uur: College Lotte Hogeweg: Is zij beter als hun? De systematiek achter normschendingen

11.30 – 12.30 uur: College Fred Weerman: Hoe maakbaar zijn normen (en welke consequenties heeft dat voor het onderwijs)?

12.30 – 14.00 uur: Lunch bij Haesje Claes

14.00 – 15.00 uur: College Jelke Bloem: Een online zoektocht naar het standaard Nederlands

15.00 – 16.00 uur: College Caitlin Meyer: Variëren kun je leren: de rol van taalvariatie in taalverwerving

16.00 – 17.00 uur: Reflectie op de dag; toepassing in de lespraktijk

Docenten Nederlands en andere taaldocenten

Opzet/doel Mastercourse

Wetenschappelijke / vakinhoudelijke nascholing

• Datum: vrijdag 15 april 2016
  • Prijs: € 195 (inclusief koffie/thee en lunch)
  • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
  • Locatie: Bungehuis kamer 1.01, Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam
  • Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat

Docenten (Nederlandse taal en cultuur)

• Jelke Bloem MA
  • dr. Lotte Hogeweg
  • Caitlin Meyer MA
  • prof. dr. Fred Weerman

Aanmelden

Om u aan te melden voor een Mastercourse maakt u bij de Illustere School een persoonlijke pagina aan.

1. Open onderstaande link.
  2. Maak een persoonlijke pagina aan door op Registreer hier te klikken.
  3. U ontvangt op het door u opgegeven e-mailadres een registratiemail met daarin een inlognaam en wachtwoord (als u deze mail niet ontvangt, controleer dan uw spam map of ongewenste-mailbox. Het is mogelijk dat deze mail als spam wordt gezien).
  4. Klik op Schrijf je in voor een cursus.
  5. Kies onder het Cursustype Mastercourses de nascholing waarvoor u zich wilt aanmelden.
  6. Kies de wijze van betaling en vul alle gewenste gegevens in.
  7. Klik ten slotte op Inschrijven.
  8. U ontvangt per mail een bevestiging van uw inschrijving.

Enkele weken voor aanvang van de Mastercourse ontvangt u per post informatie over de locatie en het programma. Bewaar de gegevens van uw persoonlijke pagina goed. Als u wijzigingen wilt aanbrengen in uw persoonlijke gegevens of de aanmelding wilt annuleren, keert u terug naar uw persoonlijke pagina.