Boek en oorlog

Vakinhoudelijke nascholing

03feb2017 10.00 - 17.00

Cursus

U krijgt meer zicht op roerige perioden uit de Nederlandse geschiedenis door middel van bijzondere materialen die deskundig toegelicht worden.

‘The pen is mightier than the sword’. Velen kennen deze uitspraak van Edward Bulwer-Lytton uit 1839, in een van zijn toneelstukken, maar de feitelijke bestudering van de macht van de pen is het domein van onder meer de boekgeschiedenis. Door de eeuwen heen zijn oorlog en boek nauw met elkaar verweven. Boeken kunnen oorlogen ontketenen, maar ook individuen helpen de oorlog door te komen. Ze roepen op tot verzet, zoals in pamfletten, en maken de strategie van de strijdende partijen inzichtelijk, bijvoorbeeld op landkaarten en in atlassen, waar de afbakening van landsgrenzen een precair onderwerp kan zijn. In deze Mastercourse komen bijzondere oude boeken, pamfletten, atlassen en kaarten op tafel. Dankzij de bijzondere materialen, die deskundig worden toegelicht, krijgt u meer zicht op roerige perioden uit de Nederlandse geschiedenis.

Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

09.30 – 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 – 10.45 uur ‘Als de kat van huis is…’ Boeken, tijdens het beleg van Heidelberg gestolen uit de bibliotheek van Janus Gruter, door Jos Biemans
10.45 – 11.30 uur Vermoorde Onschuld. De Nederlanders en hun vijanden in de Gouden Eeuw. Paul Dijstelberge
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.30 uur Het joodse boek in heikele tijden: Holocaust en restitutie, door Emile Schrijver

Lunch en bezoek tentoonstelling Bijzondere Collecties

13.45 - 14.30 uur ‘Atlas en oorlog', een atlas van Europese vestingsteden uit ca. 1700, door Peter van der Krogt
14.30 - 15.15 uur Boeken en lezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lisa Kuitert
15.15 - 15.30 uur Pauze
15.30 - 16.00 uur Traumatische kaarten: rampen en oorlog in kaart gebracht. Bram Vannieuwenhuyze
16.00 - 17.00 uur Drukpersdemonstratie en borrel. Frans Janssen

Doelgroep

Docenten geschiedenis, Nederlands, CKV, maatschappijwetenschap, aardrijkskunde, filosofie en andere geïnteresseerden

Vrijdag 3 februari 2017, 10.00-17.00 uur

205 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

prof. dr. Lisa Kuitert
prof. dr. Jos Biemans
dr. Paul Dijstelberge
prof. dr. Emile Schrijver
prof. dr. Frans Janssen
prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze
dr. Peter van der Krogt

Locatie - Bijzondere Collecties

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze mastercourse vragen wij u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.