Rome verbeeld: de doorwerking van het klassieke Rome in de Nederlandse cultuur

Wetenschappelijke/vakinhoudelijke nascholing

10mrt2017 10.00 - 17.00

Cursus

Deze Mastercourse laat zien hoe de veelzijdige erfenis van het klassieke Rome verwerkt werd in de letteren, de architectuur en de kunst.

De geschiedenis van Rome heeft vanaf de klassieke oudheid als inspiratie gediend voor politieke heersers, wetenschappers en kunstenaars, zowel op het Italiaanse schiereiland als ver daarbuiten, zoals in de Nederlanden. Telkens weer wordt door middel van de verbeelding van Rome een ideaal uitgedrukt en een esthetische of ethische visie vertolkt. Deskundigen van de vakgroep Algemene cultuurwetenschappen nemen u mee naar voorbeelden in Nederland van deze visuele en geestelijke toe-eigening van het Romeinse erfgoed. Hoe werd de veelzijdige erfenis van het klassieke Rome verwerkt, in de letteren, de architectuur en de kunst? De voorbeelden die op deze dag door kenners worden besproken, zullen een bron van inspiratie zijn voor liefhebbers van kunst en literatuur.

Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

10.00 – 10.30 uur Inloop met koffie en thee
10.30 – 11.30 uur Het schrift van de Romeinen, door prof. dr. Jos Biemans
11.30 – 12.30 uur Rome verbeeld in vroegmoderne boeken, door dr. Paul Dijstelberge
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 14.30 uur Rome als lieu de mémoire van politieke macht, door prof. dr. Pim den Boer
15.00 – 16.30 uur Bezoek aan het Paleis op de Dam met rondleiding van dr. Bert van de Roemer
16:45 - 17:00 uur Reflectie op de dag

Vrijdag 10 maart 2017, 10.00-17.00 uur

Doelgoep

Docenten geschiedenis, klassieke talen, kunstgeschiedenis/kunst algemeen en CKV

205 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

prof. dr. Jos Biemans
prof. dr. Pim den Boer
dr. Paul Dijstelberge
dr. Bert van de Roemer

Vakgroep

Algemene cultuurwetenschappen (ACW)

UvA-locatie in de binnenstad van Amsterdam

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze Mastercourse vragen wij u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.