Zoek het lekker zelf uit! Hoe je grote taalkundige vragen vertaalt naar een onderzoek(je) in de klas

Wetenschappelijke/vakinhoudelijke nascholing

31mrt2017 10.00 - 17.00

Mastercourse over taalkundige experimenten en onderzoek in de klas

Hoe verschilt mensentaal van dierentaal? Hoe is taal ontstaan? Hoe leren kinderen taal? Hoe leer je het snelste een tweede taal? Dat zijn de grote vragen die ons in de taalkunde bezighouden. Hoe vertaal je zo’n grote vraag nu naar een geschikte onderzoeksvraag en hoe kun je zo'n vraag vervolgens beantwoorden? In deze Mastercourse bespreken we aan de hand van recente wetenschappelijke studies hoe je een kleinschalig onderzoek naar taal kunt opzetten, dat de leerlingen gezamenlijk tijdens de les of individueel voor hun profielwerkstuk zouden kunnen uitvoeren. Hierbij komen verschillende methoden aan de orde. Zo bespreken we hoe je informatie over hedendaags taalgebruik van het internet kunt halen en hoe je een klein experimentje op kunt zetten.

Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

10.00 – 10.30 uur Inloop met koffie en thee
10.30 – 11.30 uur  Jan Don - Grote en kleine vragen over taal
11.30 – 12.30 uur Jelke Bloem - Het internet als corpus
12.30 – 14.00 uur Lunch bij Haesje Claes
14.00 – 15.00 uur Caitlin Meyer - Experimenteren met taal
15.00 – 16.00 uur Lotte Hogeweg - De roman als corpus
16.00 – 17.00 uur Reflectie op de dag; toepassing in de lespraktijk

Docenten Nederlands en andere talendocenten

Vrijdag 31 maart 2017, 10.00-17.00 uur

205 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

Dr. Jan Don
Jelke Bloem, MA
Caitlin Meyer, MA
Dr. Lotte Hogeweg

Vakgroep

Nederlandse taalkunde

Belle van Zuylenzaal

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze Mastercourse vragen wij u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.