De bovennatuurlijke kracht van woorden en beelden

Vakinhoudelijke nascholing

12jan2018

Cursus

Wordt er tegenwoordig nog afgeklopt op onbewerkt hout? En hoeveel waarde hecht men vandaag de dag aan het 'boze oog' als bovennatuurlijke kracht?

De neiging van mensen om sommige uitspraken 'af te kloppen' op onbewerkt hout of om op vakantie in landen zoals Griekenland of Turkije een 'boze oog' sleutelhanger te aan te schaffen, laat zien dat in onze huidige cultuur aan sommige woorden/uitspraken en beelden een bovennatuurlijke kracht wordt toegedicht. Ook in het verleden was men ervan overtuigd dat woorden en beelden invloed konden hebben op iemands geluk of ongeluk. Tijdens deze studiedag wordt in drie lezingen gekeken naar de kracht van woorden en beelden in verschillende esoterische en religieuze stromingen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van toverspreuken of de angst voor het boze oog in Middeleeuws Christelijk Ierland, de kracht van woorden en beelden in de Middeleeuws en Vroegmoderne alchemie en de kwestie van idolatrie in monotheïstische godsdiensten. Er wordt tevens aandacht besteed aan de manier waarop dit soort gedachten in onze huidige cultuur voortleven. Het programma heeft als doel om leraren uit het voortgezet onderwijs op de hoogte te brengen van nieuwe inzichten met betrekking tot het vakgebied en van het recent wetenschappelijk onderzoek dat er op het gebied van Religiestudies en Westerse Esoterie aan de UvA wordt verricht.

De mogelijkheid om professionaliseringsactiviteiten ter validering aan te bieden bij registerleraar.nl is vanaf 1 augustus 2017 beëindigd. Deelnemers aan deze studiedag kunnen deze handmatig opvoeren in hun registerdossier. Log daarvoor in op uw account op registerleraar.nl, ga naar het tabblad ‘professionele ontwikkeling’, klik op ‘Activiteit toevoegen’ en ‘Zelf een activiteit toevoegen’. Deze studiedag kunt u invoeren voor 5 RU.

Docenten Godsdienst en Levensbeschouwing

Vrijdag 12 januari 2018, 10.00-17.00 uur

195 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

prof. dr. Jacqueline Borsje
dr. Peter Forshaw
prof. dr. Wouter Hanegraaff

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze Mastercourse maakt u een account aan bij de Illustere School. Als u al een account hebt, kunt u dat gebruiken. Voor beide opties klikt u hieronder.