De Neerlandistiek van de toekomst

Wetenschappelijke/vakinhoudelijke nascholing

16mrt2018 09.30 - 17.00

Cursus

Studiedag waarin UvA Neerlandici u meenemen naar het vak Nederlands van de toekomst. Wat kunnen uw leerlingen verwachten als ze Nederlands aan de UvA kiezen? Wat zijn de uitdagende thema’s in het onderzoek, hoe wordt er samengewerkt met andere vakgebieden, hoe worden de digitale mogelijkheden benut en hoe krijgt dit allemaal vorm in het onderwijs?

Universiteiten zijn de laboratoria van de toekomst: daar worden nieuwe ideeën getest en methoden ontwikkeld. Het onderwijs staat er dicht bij het onderzoek en wordt voortdurend vernieuwd. Ook binnen de opleiding Nederlandse taal en cultuur zijn nieuwe onderdelen ontstaan, zoals Computationele literatuurwetenschap en Taal, cognitie & communicatie.

Wat kunnen uw leerlingen verwachten als ze Nederlands aan de UvA kiezen? Wat zijn de uitdagende thema’s in het onderzoek, hoe wordt er samengewerkt met andere vakgebieden, hoe worden de digitale mogelijkheden benut en hoe krijgt dit allemaal vorm in het onderwijs? Deze dag biedt een staalkaart van de Neerlandistiek aan de UvA.

Docenten Nederlands

Vrijdag 16 maart 2018, 10.00-17.00 uur

195 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

prof.dr. Karina van Dalen-Oskam

dr. Jan Don

prof.dr. Folkert Kuiken

dr. Frans Blom of prof.dr. Lia van Gemert

prof.dr. Gerard Steen

prof.dr. Thomas Vaessens

Vakgroep

Nederlandse taal- en letterkunde

Frits Spits schenkt prijzengeld aan metaforenonderzoek Gerard Steen

Presentator Frits Spits heeft afgelopen zaterdag de Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt gekregen. In zijn dankwoord maakte Frits Spits bekend dat hij een groot deel van het geldbedrag dat daaraan verbonden is aan het onderzoek naar metaforiek en dementie van hoogleraar Taalbeheersing Gerard Steen schenkt.

Lees het bericht en luister het fragment met Gerard Steen over het Metaforenfestival 2017

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze Mastercourse maakt u een account aan bij de Illustere School. Als u al een account hebt, kunt u dat gebruiken. Voor beide opties klikt u hieronder.

Register leraar

De mogelijkheid om professionaliseringsactiviteiten ter validering aan te bieden bij registerleraar.nl is vanaf 1 augustus 2017 beëindigd. Deelnemers aan deze studiedag kunnen deze handmatig opvoeren in hun registerdossier. Log daarvoor in op uw account op registerleraar.nl, ga naar het tabblad ‘professionele ontwikkeling’, klik op ‘Activiteit toevoegen’ en ‘Zelf een activiteit toevoegen’. Deze studiedag kunt u invoeren voor 5 RU.