‘Biophilia’: liefde voor natuur in het Antropoceen

07sep2017

Ook dit najaar staat weer de zeer populaire reeks over de 'liefde voor de natuur' op het programma. Door Erik de Jong, ARTIS-hoogleraar aan de UvA. Zijn Bijzondere Leerstoel Cultuur, Landschap en Natuur is in 2009 door het College van Bestuur van de UvA ingesteld en verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

‘Biophilia’ of ‘liefde tot natuur’ doordringt alle lagen van onze samenleving. Het was Edward Wilson, Harvard bioloog, die de biophilia-hypothese ontwikkelde. Hij beschouwt onze liefde voor natuur als het resultaat van een biologisch evolutieproces. Ons verlangen naar natuur sluimert volgens hem daarom zelfs in de meest kunstmatige omgevingen. Naast biologische factoren onderkent hij ook culturele, maar werkt deze niet uit. Kunnen wij met Wilsons fascinerende hypothese als uitgangspunt een cultuurgeschiedenis van de liefde tot natuur in de afgelopen vier eeuwen schrijven? Het is een ambivalente liefde: voor huisdieren, maar ook voor vlees eten. Hij ligt tussen bewondering en intens gebruik, angst wisselt zich af met toewijding. We worden aangetrokken tot ruige wildernis maar ook tot het stadspark. Affectie voor natuur voedt de naturalist, de wandelaar, de dichter of vegetariër, maar ook de toerist en de sporter. Natuurliefde manifesteert zich in verdiepte studie, in techniek, kunst en design maar uit zich ook in verschillende vormen van lifestyle en mode. Onze tijd kenmerkt zich door een complexe samenhang tussen natuur en cultuur. Deze twee grootheden zijn in onze uitdijende stedelijke en technologische cultuur zelfs het resultaat van dubbelzinnige en omstreden processen geworden. Dat heeft een nieuw tijdperk ingeluid: het Antropoceen. Deze door de mens beheerste wereld stelt dringende ethische, morele en filosofische vragen naar waar onze grenzen en mogelijkheden liggen. Wordt natuur cultuur? Kunnen cultuur en democratie veranderen door bio-emancipatie en een nieuw besef van natuur? Deze collegereeks wil onze complexe verwevenheden met natuur blootleggen om te kunnen komen tot besef van de betekenis van ‘biophilia’ in ons antropocene tijdperk.

De hoorcollegereeks, met ruimte voor discussie en vragen, bestaat uit twee delen, onafhankelijk van elkaar te volgen, of als geheel.

Programma deel I

Reeks 1

donderdag 7 september

Biophilia of liefde tot natuur, een verkenning

donderdag 14 september

Natuur en cultuur: voorstellingen en rituelen

donderdag 21 september

Antropoceen: wordt natuur cultuur?

donderdag 28 september

Vragen aan natuur, kunst, techniek en wetenschap

donderdag 5 oktober

Natuur en esthetica: de kracht van verhalen

donderdag 12 oktober

‘Houden van natuur’: ervaringswereld voorbij de vorm

donderdag 19 oktober 'Human’ en ‘post human’

Programma deel II

Datum Onderwerp
Reeks 2

donderdag 2 november

Tienduizend dingen: westers? niet-westers?

donderdag 9 november

Aarde en rots, water en vuur

donderdag 16 november

Boom en bos

donderdag 23 november

Dier

donderdag 30 november

Plant

donderdag 7 december

Landschap

donderdag 14 december Nabeschouwing en einddiscussie

• Data: 7 september - 19 oktober (deel I) 2 november - 14 december 2017 (deel II)
  • Tijd(en): donderdagen, 14.00 - 16.00 uur
  • Aantal colleges: 7 of 14
  • Locatie: Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Collegezaal
  • Cursusprijs 7 colleges: 140 / 126 (kortingsprijs voor AUV-leden en Artispashouders)
  • Cursusprijs 14 colleges: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden en Artispashouders)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Semester/blok Semester 1, blok 1 en 2
Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard
Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Let op: u kunt zich alleen nog aanmelden voor deel II.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.