Buitenbeentjes: schrijvers en boeken buiten het bekende kader

04okt2017

In elke periode zijn er wel schrijvers of teksten die niet in de bekende kaders vallen. Altijd zijn er wel schrijvers die niet in de kringen zitten waaruit de meeste schrijvers komen, altijd zijn er wel boeken die buiten de gangbare paden treden.

Dat soort schrijvers vindt lastig een uitgever, en dat soort boeken vindt lastig een publiek. Maar geregeld gebeurt het dat zo’n schrijver er toch in slaagt door te breken en dan een eigen plek op het literaire podium te veroveren. Men hoeft slechts te denken aan een outsider als Hendrik Groen en zijn Pogingen iets van het leven te maken, het zogenaamd geheim dagboek uit een verzorgingstehuis. Ook in het verleden waren er dergelijke buitenbeentjes. De achttiende-eeuwse satiricus Jacob Campo Weyerman kwam in het gevang terecht, de negentiende-eeuwse fel-patriottische schrijfster Mietje Hulshoff vluchtte naar het buitenland. Jan Arends was in de twintigste eeuw een schrijver die buiten alle netwerken en bekende kaders viel. In deze reeks zullen per eeuw enige buitenbeentjes centraal staan.

Programma en docenten

• 4 oktober: Lia van Gemert, hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde: Buitenbeentjes in de 17e eeuw
  • 11 oktober: Bert Paasman, emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale cultuur- en literatuurgeschiedenis: Buitenbeentjes in de 18e eeuw
  • 18 oktober: Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde: Buitenbeentjes in de 19e eeuw
  • 1 november: Klaus Beekman, voormalig hoofddocent Moderne Nederlandse letterkunde: Buitenbeentjes in de 20e eeuw
  • 8 november: Thomas Vaessens, Buitenbeentjes in de 21e eeuw
  • 15 november: Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde: Buitenbeentjes in de Middeleeuwen

• Data: 4, 11, 18 oktober, 1, 8 en 15 november 2017
  • Tijd: woensdagen, 14.00 - 16.00 uur
  • Aantal colleges: 6
  • Locatie: SPUI25
  • Cursusprijs: € 140 / € 110 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Cursustype Speciale collegereeks
Studiemateriaal Geen
Overige informatie --
Uiterste aanmelddatum 3 oktober 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

U kunt uitsluitend betalen via het afgeven van een eenmalige automatische incasso. Het cursusgeld wordt voor aanvang van de cursus automatisch van uw rekening afgeschreven.