Christendom

05sep2017

De module geeft een historisch overzicht van organisatievormen, belangrijke personen en bewegingen en centrale leerstukken van het mondiale Christendom van het begin tot de huidige tijd.

Aan de orde komen onder andere het nieuw-testamentische Christendom, de kerkvaders, de ontwikkeling van de christelijke dogma’s en de theologie, de monastieke traditie, de orthodoxe kerken, laat-middeleeuwse geloofsbewegingen, de verschillende bewegingen binnen de 16e-eeuwse Reformatie, de buiten-Europese ontwikkeling van het Christendom sinds de 16e eeuw, moderne vormen van christelijke religiositeit sinds de Verlichting, de plaats van het Christendom in Europa en Noord-Amerika in de 19e en 20e eeuw, en de mondiale opkomst van nieuwe christelijke bewegingen. Het handboek laat zien hoe groot de historische, geografische en maatschappelijke variatie is in het Christendom. Het Christendom heeft geen vaste identiteit maar wordt op verschillende plaatsen, in verschillende tijden, door verschillende maatschappelijke groepen en soms door individuen telkens opnieuw 'uitgevonden'. De colleges gaan dieper in op belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het Christendom en plaatsen die in een historische context. Daardoor wordt de continuïteit en de geleidelijke transformatie van het Christendom duidelijk en kan het Christendom in zijn historische samenhang worden begrepen. Op deze wijze zal blijken dat niet alleen het Christendom zelf maar ook de beeldvorming van het christendom niet uniform zijn: er zijn vele ‘Christendommen’ en er zijn vele ‘beelden van het Christendom’.

• Data: 5 september - 20 oktober 2017 (onder voorbehoud)
  • Tijd(en): dinsdagen en donderdagen, 15.00 - 18.00 uur
  • Aantal colleges: 17
  • Locatie: dinsdagen Oudemanhuispoort D1.09 en donderdagen P.C. Hoofthuis 1.04
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal David Chidester, Christianity. A Global History, Penguin Books, 2000.
Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

De aanmelding voor de OUC's start binnenkort.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.