De Duitse Bildungsroman: Goethes "Wilhelm Meister"

01nov2017

Het onvertaalbare begrip "Bildung" dat tot op heden niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland bediscussieerd wordt, ontstond in Duitsland aan het einde van de 18e eeuw.

Het omschrijft een concept dat niet alleen pedagogische, maar ook antropologische en politiek-sociale aspecten heeft; het diende o.m. als instrument voor de maatschappelijke emancipatie van de Duitse burgerij, die zich, anders dan in Frankrijk in 1789, niet met geweld tegen de overheersing door de aristocratie wilde verzetten. De problemen van dit proces kregen literaire gestalte in het zeer Duitse genre van de Bildungsroman, waarvan de klassieke representant de Wilhelm Meister van Goethe is.

Goethe publiceerde Wilhelm Meisters Lehrjahre in 1795/96 en het vervolg Wilhelm Meisters Wanderjahre in 1821/29. Hij beschrijft hierin vol ironie en met toenemend scepticisme de pogingen van de koopmanszoon Wilhelm Meister om zichzelf te bilden en een positie in de standenmaatschappij te verwerven. Tussen de Lehrjahre en de Wanderjahre begint in Europa de industriële revolutie die Goethe als een van de eerste Duitse schrijvers literair en met ingrijpende consequenties voor het oorspronkelijke concept van Bildung heeft verwerkt.

Wij lezen de Lehrjahre en capita selecta uit de Wanderjahre.

Over de docent

Klaus Gille was tot 2003 werkzaam als universitair hoofddocent aan de UvA. Sindsdien heeft hij leeropdrachten  in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Hij heeft tal van publicaties over de Duitse literatuur van de Goethezeit geschreven.

• Data: 1, 8, 15, 22, 29 november, 6, 13 en 20 december 2017
  • Tijd: woensdagen, 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 8
  • Locatie: Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Belle van Zuylenzaal
  • Cursusprijs: € 170 / € 130 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Cursustype Speciale collegereeks
Studiemateriaal Lehrjahre en capita selecta uit de Wanderjahre
Overige informatie --
Uiterste aanmelddatum 31 oktober 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

U kunt uitsluitend betalen via het afgeven van een eenmalige automatische incasso. Het cursusgeld wordt voor aanvang van de cursus automatisch van uw rekening afgeschreven.