Geschiedenis van de jazz

05sep2017

De geschiedenis van de jazz is boeiend en veelzijdig. Maar tijdens dit college leert u niet alleen meer over de ontwikkeling van de jazz vanaf het begin tot nu, u bestudeert ook diverse thema's die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de jazz, zoals de African-American culture en de platenindustrie.

Jazz is een invloedrijke muzieksoort met een intrigerende geschiedenis. De docent neemt u mee in de ontwikkeling van de jazz vanaf het begin tot heden. Vanuit de Amerikaanse geschiedenis van deze muziek wordt ook steeds het verband gelegd met ontwikkelingen in de jazz in Nederland. Daarnaast behandelt het college verscheidene gerelateerde thema's die een rol spelen in de ontwikkeling van de jazz, in de perceptie van jazz, of in de wijze waarop er over jazz is nagedacht, zoals:

• African-American culture
  • radio
  • teenage-cultuur
  • de platenindustrie
  • improvisatie en compositie
  • traditie en vernieuwing
  • jazz tussen kunst en commercialiteit
  • jazzkritiek en -journalistiek
  • jazz en gender

Een achtergrond in muziek is aanbevolen.

• Data: 5 september - 12 december 2017
  • Tijd: dinsdagen, 15.00 - 18.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: BG2 0.08 (5, 12, 19 en 26 sept, 3, 10 en 17 okt) en Universiteitstheater 1.01 (overige data)
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Bijzonderheden

U wordt geacht tijdens de collegeperiode enkele jazzconcerten te bezoeken en daar een kort verslag van te schrijven. Er is een ruim aanbod aan jazzconcerten in Amsterdam.

Semester/blok Semester 1, blok 1 en 2
Studiemateriaal Via Blackboard
Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.