Griekenland van Kavafis tot de Griekse Crisis

05sep2017

De geschiedenis van Griekenland vanaf de oprichting van de Griekse staat in 1832 tot de huidige "Griekse crisis" en alles daar tussenin.

Een aantal belangrijke thema’s uit de Nieuwgriekse geschiedenis (bijv. de ontwikkelingen die tot de huidige “Griekse crisis” hebben geleid) wordt chronologisch behandeld mede aan de hand van audiovisueel materiaal. Ook de oprichting van de Griekse staat in 1832 en de gevolgen van de beide wereldoorlogen voor Griekenland horen bij deze belangrijke thema’s. Speciale aandacht wordt besteed aan de sleutelpositie van Griekenland tussen Oost en West. De colleges starten met de periode na de oprichting van de Griekse staat (1832) waarin dichters, zoals K. Kavafis, Griekse poezië in Alexandrië van Egypte schreven. Zowel de hedendaagse politiek, economie en maatschappelijke kwesties als de betrekkingen met de Europese Unie en de buurlanden (Turkije, Albanië, FYROM/Macedonië, Cyprus) komen uitvoerig aan bod.

• Data: 5 september - 19 oktober 2017 (onder voorbehoud)
  • Tijd(en): dinsdagen 13.00 - 15.00 uur en donderdagen 09.00 - 11.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, 3.01 (di) en 1.15 (do)
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal
  • R. Clogg, A Concise History of Modern Greece. Cambridge 2002 (Cambridge U.P., 2nd ed.)
  • K.R. Legg, J.M. Roberts, Modern Greece. A Civilization on the Periphery. Colorado 1997,Westview press). (verkrijgbaar bij docent)
Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.