Grondslagen: literatuur, tekst & betekenis

05sep2017

Goed lezen is een vak.

In dit Open UvA-College raakt u vertrouwd met theoretische vragen in de moderne literatuurwetenschap als 'Wat is literatuur?', 'Wat is betekenis?', 'Wat is de relatie tussen literatuur en de samenleving?' Bovendien oefenen we met een technisch begrippenapparaat uit de po√ęzie- en verhaalanalyse (onder andere beeldspraak, stijlfiguren en verhaalstructuren) waarmee literatuurwetenschappers teksten analyseren en interpreteren. U krijgt ook een introductie tot de bibliotheek en tot de computationele literatuurwetenschap.

• Data: 5 september - 20 oktober 2017
  • Tijd(en): dinsdagen 09.00 - 11.00 uur en vrijdagen 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, 1.05
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal

• Femke Essink, Gaston Franssen en Jan Rock, eds. Literatuur in de wereld: Handboek moderne letterkunde. Nijmegen: Vantilt, 2013.
  • Ann Rigney en Kiene Brillenburg Wurth, eds. Het leven van teksten: een inleiding tot de literatuurwetenschap. Amsterdam: Amsterdam UP, 2006.
  • Gillis Dorleijn en Erica van Boven. Literair mechaniek: inleiding tot de analyse van verhalen en gedichten. 3rd ed. Bussum: Coutinho, 2013. (Alleen derde, herziene druk toegestaan).
  • Syllabus via https://uva.oce.nl (bestellen) of http://readersonline.uba.uva.nl/ (zelf uitprinten).
  • Primaire literatuur (wordt voor aanvang van het college bekend gemaakt).

Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.