Het Slavisch Toneel speelt Biljana Srbljanović’ 'Belgrado Trilogie'

10nov2017 12nov2017

Evenement

Het Slavisch Toneel presenteert op 10, 11 en 12 november haar nieuwe voorstelling 'Belgrado trilogie'.

Belgrado Trilogie gaat over emigranten uit voormalig Joegoslavië, voordat de oorlog daar uitbrak. Velen wilden toen de mobilisatie, het steeds sterker wordende nationalisme en de chaotische situatie, waarin het steeds moeilijker werd een baan te vinden, ontvluchten. Het werd een ware braindrain voor het land.
Emigratie is nu een zeer actueel thema, maar hoe was het eigenlijk met de emigranten van toen? Hoe is het hen vergaan? Welke problemen kwamen zij circa vijfentwintig jaar geleden tegen? Het aantal emigranten dat naar Nederland kwam was behoorlijk groot, toch hebben deze mensen hier min of meer onopgemerkt hun weg gevonden. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Srbljanović geeft ons een inkijkje in de diverse diaspora, op Oudejaarsavond op drie verschillende continenten met verschillende tijdzones: in Praag, Sydney en Los Angeles. Het gaat hier niet om de onvolkomenheden en de veelsoortige problemen van en met het gastland, maar veel meer om de menselijke kant van de emigranten zelf, waardoor het stuk een zeer universele uitstraling krijgt. Het harde en ongeromantiseerde beeld van het emigrantenleven is daarom heftig, soms shockerend, maar ook ontroerend en tragisch, tegelijkertijd absurd en komisch. Het stuk roept compassie op met de emigrant, waar deze ook vandaan komt. We vinden dat het stuk nu, nu het emigrantenvraagstuk zo prominent in Nederland en heel Europa op de agenda staat, het juist verdient om opnieuw opgevoerd te worden.

Het stuk wordt gespeeld in de vertaling van Natka Pupovac.

Over Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović (1970) is van huis uit theaterwetenschapper en een succesvolle toneelschrijfster, maar ook een bekende journalist en blogger. Haar stukken worden over de hele wereld opgevoerd en zij heeft daarmee veel internationale prijzen gewonnen. In haar eigen land, Servië, is zij een controversiële figuur, die zich altijd zeer kritisch ten aanzien van de nationale politiek  opstelt. Zij debuteerde in 1997 met Belgrado Trilogie, waarmee ze meteen internationaal veel naam maakte. Het werd verboden toen Milosević aan de macht kwam.

Over Het Slavisch Toneel

Sinds 1994 verzorgt de opleiding Slavische talen en culturen van de Universiteit van Amsterdam regelmatig toneeluitvoeringen met studenten onder leiding van Jenny Stelleman, die Russische letterkunde en drama/theater doceert. Zo zijn in het verleden stukken van Blok, Boelgakov, Andreev, Schvarts, Charms, Mrożek en Tsjechov met veel succes opgevoerd. Ze streven er naar om elk jaar met studenten een voorstelling te maken, die ofwel in CREA of in het Universiteitstheater wordt opgevoerd. 

Data, tijden, locatie en prijs

  • Data: 10, 11 en 12 november 2017
  • Tijden: 20.15 uur (10 en 11 november), 14.00 uur (12 november)
  • Locatie: Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16
  • Prijs: 10 euro / 7,50 euro (kortingsprijs voor studenten en alumni van de UvA)

Reserveren

Klik op onderstaande link om uw plaats(en) te reserveren. Betaling geschiedt aan de kassa.

Gepubliceerd door  Illustere School