Hoofdstromingen Middeleeuwse kunst

Aanmelding gesloten

05sep2017

De topstukken uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis zijn door hun prominente plaats in museale collecties en door schitterende foto's in luxueuze publicaties bekend bij een breder publiek. Wat maakt echter dat iets tot een hoogtepunt uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis kan worden gerekend en een vergelijkbaar voorwerp niet? Wat is de achtergrond waartegen deze objecten zijn ontstaan? Wie was hun opdrachtgever, hoe kwam het object tot stand? Wat was de boodschap, uitgedragen door de keuze van materialen en afgebeelde scènes, en voor wie was die boodschap bedoeld?

Docent Wendelien van Welie-Vink behandelt deze en andere vragen in dit boeiende en veelzijdige Open UvA-College. De hoogtepunten van de Middeleeuwse kunstgeschiedenis komen voorbij, vanaf de vroegchristelijke periode tot en met de Hoge Middeleeuwen, zowel in het oosten (Byzantijnse kunst) als het westen (Ierland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje). Aan bod komen schilderkunst, miniatuurkunst, beeldhouwkunst en de kunstnijverheid. De voorwerpen zullen zowel stilistisch als iconografisch worden behandeld en in hun cultuurhistorische context worden geplaatst. Daarnaast worden door de tijd heen verbanden aangelegd tussen de diverse objecten. De in de colleges behandelde stof wordt verdiept door middel van literatuur. Aan de reeks is een dagexcursie verbonden naar Aken, deze is niet toegankelijk voor toehoorders van de Illustere School.

• Data: 5 september - 20 oktober 2017
  • Tijd: dinsdagen en vrijdagen 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Bushuis F0.21
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal Literatuur wordt op Blackboard geplaatst
Overige informatie

U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. Ook kunt u niet deelnemen aan de dagexcursie naar Aken.

Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

De aanmelding voor OUC's uit semester 1, blok 1 is gesloten. U kunt zich wel nog aanmelden voor OUC's uit blok 2 en 3.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.