Rome is nooit gevallen

28sep2017

Een ding weten we zeker: Rome is gevallen. Dat wij dit denken komt door één boek, van één man, en zijn naam is Edward Gibbon. In deze reeks laat René van Royen zien dat Rome nooit is gevallen.

Edward Gibbon is de auteur van het wereldberoemde Decline and Fall of the Roman Empire en sinds het verschijnen van dit boek geloven we dat de grote volksverhuizing een einde maakte aan het West-Romeinse Rijk. Maar sinds Gibbon is er veel veranderd. Toen hij zijn boek publiceerde in 1781 moest de Franse Revolutie nog beginnen. Dat betekent dat veel nieuwe ideeën nooit tot het werk van Gibbon zijn doorgedrongen. Maar ook dat wij nu veel meer bronnen tot onze beschikking hebben dan hij. Want in de 19e eeuw hebben geleerden uit veel landen handschriften gelezen - en uitgegeven - waardoor er nu een schat van informatie beschikbaar is voor de periode die voor Gibbon duister was en waardoor hij ook geloofde dat het licht, als het ware, ‘uitging’. In de collegereeks Rome is nooit gevallen hoort u hoe het wel is gegaan.

Over de docent

René van Royen is gastonderzoeker bij de opleiding Geschiedenis.

• Data: 28 september, 5, 12, 19 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november en 7 december 2017
  • Tijd: donderdagen, 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 10
  • Locatie: Roeterseiland, Nieuwe Achtergracht 166, zaal B2.07
  • Cursusprijs: € 190 / € 140 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Cursustype Speciale collegereeks
Studiemateriaal Decline and Fall of the Roman Empire door Edward Gibbon
Overige informatie --
Uiterste aanmelddatum 27 september 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

U kunt uitsluitend betalen via het afgeven van een eenmalige automatische incasso. Het cursusgeld wordt voor aanvang van de cursus automatisch van uw rekening afgeschreven.