Rome is nooit gevallen

28sep2017

Evenement

Het staat in alle geschiedenisboeken, groot en klein. En ook wie verder niets met de Romeinen heeft, weet één ding zeker: ‘Rome is gevallen’. Dat wij zo denken, komt door één boek van één man en zijn naam is Edward Gibbon. Hij is de auteur van het wereldberoemde Decline and Fall of the Roman Empire en sinds het verschijnen van dit boek geloven we dat de grote volksverhuizing een einde maakte aan het West-Romeinse Rijk.

Maar sinds Gibbon is er veel veranderd. Toen hij zijn boek publiceerde in 1781 moest de Franse Revolutie nog beginnen. Dat betekent dat veel nieuwe ideeën nooit tot het werk van Gibbon zijn doorgedrongen. Maar ook dat wij nu veel meer bronnen tot onze beschikking hebben dan hij. Want in de negentiende eeuw hebben in heel landen geleerden, handschriften gelezen en uitgegeven waardoor er nu een schat van informatie beschikbaar is voor de periode die voor Gibbon duister was en waardoor hij ook geloofde dat het licht, als het ware, ‘uitging’. In de collegereeks Rome is nooit gevallen hoor je hoe het wel is gegaan.

Over de docent

René van Royen is gastonderzoeker bij de opleiding Geschiedenis.

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 28 september, 5, 12, 19, oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november en 7 december 2017
  • Tijd: 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 10
  • Locatie: nog niet bekend
  • Cursusprijs: 190 / 140 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Belangrijk om te weten

Cursustype Speciale collegereeks
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 1, blok 1
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Decline and Fall of the Roman Empire door Edward Gibbon
Overige informatie --
Uiterste aanmelddatum 27 september 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

U kunt zich binnenkort aanmelden voor deze reeks. 

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).  

Betaling

U kunt uitsluitend betalen via het afgeven van een eenmalige automatische incasso. Het cursusgeld wordt voor aanvang van de cursus automatisch van uw rekening afgeschreven. 

Handige links

Gepubliceerd door  Illustere School