Van Karl Marx to Kim Jong-Un. Een Wereldgeschiedenis van het Communisme

Aanmelding gesloten

04sep2017

NIEUW OUC: Wat is communisme eigenlijk? Welke vormen van communisme zijn er? Een zeer interessante reeks die de geschiedenis van het wereldcommunisme in brede zin behandelt.

Het communisme was een van de voornaamste determinanten van de 20e-eeuwse geschiedenis. De meeste aandacht zal uitgaan naar het moderne communisme vanaf Marx en Engels, maar in het inleidende college wordt ook de voorgeschiedenis in de klassieke oudheid, middeleeuwen en vroegmoderne tijd behandeld. Het college heeft geen eurocentrische opzet, d.w.z. dat aan het Chinese communisme evenveel aandacht zal worden besteed als aan het Russische. Alle continenten waar het communisme van belang is geweest (Europa, Aziƫ, Latijns-Amerika en Afrika) komen ruimschoots aan de orde. Naast de communistische staten zal ook de communistische beweging worden behandeld. Het college behandelt de paradox hoe en waarom het communisme telkens weer op dictatuur en bloedbaden uitliep en waarom het toch voor miljoenen mensen in de 20e eeuw geweldig aantrekkelijk was. Er zal uitgebreid worden ingegaan op de vraag waarom het Europese communisme is verdwenen. Maar er zijn nog altijd vijf landen in de wereld (China, Vietnam, Laos, Noord-Korea, Cuba) die worden bestuurd door zich communistische noemende partijen. Wat te denken van deze claims?

• Data: 4 september - 19 oktober 2017
  • Tijd(en): maandagen 11.00 - 13.00 uur en donderdagen 09.00 - 11.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Oudemanhuispoort D1.09
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard
Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

De aanmelding voor OUC's uit semester 1, blok 1 is gesloten. U kunt zich wel nog aanmelden voor OUC's uit blok 2 en 3.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.