Verzamelen: historisch perspectief

04sep2017

Verzamelen: van rariteitenkabinet tot staatsmuseum. Wat is de fascinatie?

Door de eeuwen heeft de mens verzameld. De objecten die in een verzameling bijeengebracht en geordend werden weerspiegelen hoe de verzamelaar dacht over de wereld, de natuur, de kunsten en de wetenschappen. In deze cursus worden diverse collecties en musea uit ideeënhistorisch perspectief behandeld. In de bijeenkomsten wordt aan de hand van een aantal representatieve voorbeelden de belangrijkste tendensen van het verzamelen van de zestiende tot begin twintigste eeuw in kaart gebracht. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de Kunst- und Wunderkammer van keizer Rudolf II in Praag, de studiolo van Francesco I de'Medici in Florence, het anatomisch kabinet van Frederik Ruysch in Amsterdam, de Kunstkamera van Peter de Grote in St. Petersburg, de Habsburgse schilderijencollectie in Wenen, de Glyptothek in München, het Museumsinsel in Berlijn en het Rijksmuseum in Amsterdam.

1. Historiografie van het verzamelen
  2. Kunst- und Wunderkammern (zestiende eeuw)
  3. Italiaanse verzamelingen (zestiende en zeventiende eeuw)
  4. Hollandse burgerlijke verzamelingen (zeventiende en achttiende eeuw)
  5. Institutionele collecties en de wetenschappelijke revolutie (zeventiende en achttiende eeuw)
  6. Encyclopedische musea en systematische presentatie (achttiende eeuw)
  7. Excursie (niet toegankelijk voor toehoorders)
  8. Schilderijengalerijen en het classificerende denken (achttiende eeuw)
  9. Negentiende-eeuwse musea en het historiserende denken
  10. Het Museumsinsel in Berlijn (negentiende eeuw)
  11. Het Rijksmuseum (negentiende eeuw)
  12. Museale ontwikkelingen in de late negentiende en vroege twintigste eeuw
  13. Responsiecollege

• Data: 4 september - 20 december 2017 (onder voorbehoud)
  • Tijd: nnb
  • Aantal colleges: nnb
  • Locatie: nnb
  • Cursusprijs: nnb

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal

1. E.S. Bergvelt, D.J. Meijers, M. Rijnders (red.), Kabinetten, galerijen en musea: het verzamelen en presenteren van naturalia en kunst van 1400 tot heden, Zwolle 2013. Dit boek is een belangrijk naslagwerk. Ongeveer twee derde van het boek wordt tijdens de cursus gelezen.
  2. Enkele artikelen die als pdf-file op Blackboard worden aangeboden.

Overige informatie

U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. De excursie is niet toegankelijk voor toehoorder.

Uiterste aanmelddatum 28 augustus 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

De aanmelding voor de OUC's start binnenkort.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.