Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika als regionaal statenstelsel (de MENA-regio) en ontwikkel inzicht in de belangrijkste regionale intellectuele, sociaal-culturele en politieke ontwikkelingen van de vroegmoderne en moderne tijd (1600-heden).

Detail Summary
Datum Start 3 april 2018 Eind 22 mei 2018

Het Open UvA-College Cultuur en maatschappij in het moderne Midden-oosten introduceert cursisten tot de belangrijkste thema's in de (vroeg-)moderne sociale, politieke en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De docent behandelt (zelf)beelden van het Midden-Oosten, de rol van religie(s) in de regio, de invloed van de Ottomaanse erfenis, het Europese kolonialisme en de postkoloniale autoritaire systemen, en laat zien hoe dit in verband staat met het ontstaan en de ontwikkeling van liberalisme, nationalisme, zionisme en islamisme in de regio. Aan bod komen onder meer de thema’s islamitische en joodse verlichtings- en renaissancebewegingen van de 19e eeuw, oriëntalisme, het Arabisch-Israëlisch conflict, internationale politiek, joodse centra en periferieën, minderheden en revolutionaire bewegingen.

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 3 april - 22 mei 2018
  • Tijd(en): dinsdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Aantal colleges: 8
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, 1.04
  • Prijs: 140 / 126 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 2
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal
  • Boek: William L. Cleveland and Martin Bunton, A History of the Modern Middle East (5th ed. Boulder: Westview Press, 2012) of latere edities.
  • Artikelen: Digitaal beschikbaar gestelde reader
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 27 maart 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Aanmelden

Aanmelden voor UvA-medewerkers

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw inschrijfbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).  

Betaling

Het cursusgeld wordt voor aanvang van het Open UvA-College van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Ook toehoorders mogen gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.

Handige links

Studiegids

Rooster

Veelgestelde vragen over Blackboard