Cultuurtheorie I: cultuur en samenleving

07feb2018 23mrt2018

Professie, staat en civilisatie zijn, evenals de trits mecenaat, markt en beleid, begrippen uit de sociale wetenschappen die bijdragen aan inzicht in kunst, cultuur en samenleving.

Via visuele uitingen komen in deze boeiende collegereeks ook andere aspecten van cultuur aan de orde, zoals wetenschap, religie, recht, moraal en techniek alsmede andere kunstvormen, zoals literatuur, design en televisie. Ambachtelijke kunstwerken en industriƫle media lenen zich goed voor het uitleggen en illustreren van wetenschappelijke begrippen over de mensenmaatschappijen en de ontwikkelingen waaruit zij voortkomen.

In de colleges worden deze en andere sleutelbegrippen toegepast op voorbeelden uit de beeldcultuur en de sociale context waarin ze functioneren: van antieke beelden, altaarstukken, wandschilderingen en gedrukte spotprenten tot moderne monumenten, foto's in boeken, commercials, televisiedocumentaires, toneelopvoeringen, filmmuziek, opera en kunstwerken in musea. De docent licht toe hoe tradities in voortdurende metamorfosen doorwerken in nieuwe cultuurvormen, en hoe tradities zelf steeds opnieuw worden uitgevonden.

De laatste colleges gaan over cultureel erfgoed, moderne kunst, moderne media in een wereldsamenleving en de moderne wetenschappen die zich bezighouden met theater, muziek, kunst, architectuur en cultuur in brede zin.

• Data: 7 februari - 23 maart 2018
  • Tijden: woensdagen 17.15 - 20.00 uur en vrijdagen 15.15 - 18.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Oudemanhuispoort D0.09
  • Prijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Onderwijsvorm hoorcolleges
Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard (reader)
Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw inschrijfbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt voor aanvang van het Open UvA-College van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Ook toehoorders mogen gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.