Hollandse kunst in de Gouden Eeuw

07feb2018 23mrt2018

Het overzichtscollege 'Hollandse kunst in de Gouden Eeuw' leert cursisten de belangrijkste kunstwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw te herkennen en hun kenmerken te benoemen. Maar bovenal bestuderen cursisten de samenhang tussen productie, functie en maatschappelijke betekenis.

De maatschappelijke betekenis van de Hollandse kunst uit de Gouden Eeuw staat in dit Open UvA-College centraal. De docent spreekt in de hoorcolleges over de belangrijkste kunstenaars, waaronder Frans Hals en Rembrandt, maar ook de nu minder bekende en destijds zeer gevierde kunstenaars als Romeyn de Hooghe en Gerard de Lairesse. Aan bod komen historie, landschap, genre en portretkunst. Naast ezelschilderkunst is er ook aandacht voor ensemblekunst, teken- en prentkunst en boekillustratie.

• Data: 7 februari - 23 maart 2018
  • Tijden: woensdagen 11.00 - 13.00 uur en vrijdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: P.C. Hoofthuis 1.05 (woe) en Oudemanhuispoort C0.17 (vrij)
  • Prijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal

• M. Westermann, The art of the Dutch Republic 1585-1718, Londen 1996 (of nieuwere editie, of vertaling: M. Westermann, De schilderkunst van de republiek, Rijswijk 2007)
  • B. Brenninkmeyer-de Rooij, ‘Theorie van de kunst’, in B. Haak, Hollandse schilders in de Gouden Eeuw, Amsterdam 1984, pp. 60-70.
  • A. Wallert, ‘Materialen en werkwijzen van 17de eeuwse meesters’, in J.P Filedt Kok et al (red.), Nederlandse kunst in het Rijksmuseum 1600-1700, Amsterdam/ Zwolle 2001, pp. 254-266.
  • D. Carasso, ‘Een nieuw beeld. Duitse en Franse denkers over de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst c. 1775-1860’, in: F. Grijzenhout en H. van Veen, De Gouden Eeuw in perspectief. Het beeld van de Nederlandse schilderkunst in later tijd, Heerlen 1994, pp. 161-192

Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw inschrijfbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt voor aanvang van het Open UvA-College van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Ook toehoorders mogen gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.