Iconografie en interpretatie **VOL**

05apr2018 24mei2018

Een boeiende en gewilde cursus voor een snelle en gerichte kennismaking met de iconografie. Meldt u snel aan want het aantal plekken is beperkt.

Iconografie is de tak van kunstgeschiedenis die voorstellingen benoemt en de betekenis van kunstwerken probeert te duiden. U maakt kennis met de christelijke, mythologische, historische en literaire bronnen die ten grondslag liggen aan de meest voorkomende voorstellingen. U leert hoe die te herkennen zijn en welk apparaat ter beschikking staat om ze te identificeren. Naast de literaire iconografie van de oude kunst is er aandacht voor zowel het voortleven van thema’s als de ontwikkeling van nieuwe beeldtradities in de moderne en eigentijdse kunst. Ook voor het gedegen begrip van bouwkunst en architecturale decoratie is iconografische kennis essentieel. De cursus biedt bovendien een introductie op het interpreteren van voorstellingen en op belangrijke discussies rond de betekenisduiding van kunstwerken.

• Data: 5 april - 24 mei 2018
  • Tijden: donderdagen 15.15 - 17.00 uur en maandagen 15.00 - 16.45 uur
  • Aantal colleges: 13
  • Locatie: Oudemanhuispoort D0.09 (do) en D1.09 (ma)
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal

• De Bijbel (bij voorkeur de Willibrord vertaling van de Katholieke Bijbelstichting). 's-Hertogenbosch 1995.
  • R. van Straten. Inleiding in de iconografie. Enige theoretische en praktische kennis. Muiderberg 1994 (of latere druk).
  • J. Hall, Hall's Iconografisch Handboek. Onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst. Leiden 1993 (of latere druk).
  • Nadere literatuur wordt op blackboard geplaatst.

Uiterste aanmelddatum Vol

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.