Klassieke mythen in woord en beeld

06feb2018 22mrt2018

Centraal in dit hoorcollege staan de mythen uit de Griekse en Romeinse Oudheid. De studenten maken niet alleen kennis met een selectie van de Griekse en Romeinse goden- en heldenverhalen; de colleges gaan vooral over de rol van deze soms wat bevreemdende verhalen.

Waarom vertelde men bijvoorbeeld in het klassieke Athene verhalen over hoe Theseus schurken overwon en waarom lieten rijke Romeinen op hun muren schilderen hoe Theseus zijn geliefde Ariadne liet zitten op een eiland? Wat zegt de voorstelling van Medea als een machtige heks met goddelijk bloed, als een kindermoordenares, of als een vrouw met intens liefdesverdriet over verteller van dit verhaal? Mythen zijn geen vaststaande verhalen, maar verhalen waarvan de inhoud en betekenis voortdurend veranderde (en nog steeds verandert); het zijn als het ware spiegels van de cultuur. In de loop van de hoorcolleges doorkruisen we de hele Oudheid, vanaf de vroegste versies van mythen zoals we die vinden in de epische literatuur en op archa├»sche vaasschilderingen tot hun hardnekkige voortbestaan in een keizerrijk dat geleidelijk christelijk werd. Daarnaast wordt er geregeld tijd gemaakt voor latere interpretaties van mythen, namelijk voor moderne theorie├źn omtrent de betekenis van mythen (zoals de psychoanalytische duiding door Freud) en voor de receptie van mythen in de kunst.

• Data: 6 februari - 22 maart 2018
  • Tijd(en): dinsdagen en donderdagen 15.00 - 17.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
  • Cursusprijs: 180 / 162 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Studiemateriaal
  • Helen Morales, Classical Mythology: A Very Short Introduction (Oxford 2007).
  • geselecteerde artikels
Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks maakt u een account aan bij de Illustere School. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.