Latijn in de Europese cultuur

06feb2018 23mrt2018

Aan de hand van chronologisch geordende korte passages (1-3 pp. OCT) in vertaling (met het Latijn er naast) wordt de ontwikkeling van de Latijnse literatuur in Late Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance (tot ca. 1650) geschetst en in historische en cultuurhistorische context geplaatst.

De colleges vormen telkens een eenheid maar sluiten inhoudelijk op elkaar aan. De sequentie die zo ontstaat, geeft inzicht in de intellectuele geschiedenis van Europa, de functie van het Latijn als politiek, religieus en cultureel bindmiddel, het ontstaan en functioneren van de literaire canon, en de osmose tussen antieke en postklassieke literatuur en cultuur. Auteurs die aan de orde komen zijn Ammianus Marcellinus, Augustinus, Boethius, Gregorius van Tours, Einhardt, Anselmus, Abelard, Dante, Petrarca, Leonardo Bruni, Pius II, Pico della Mirandola, Poliziano, Valla, Jacopo Sannazaro, Janus Secundus, Erasmus, Spinoza.

• Data: 6 februari - 23 maart 2018
  • Tijd(en): dinsdagen 13.00 - 15.00 uur en vrijdagen 11.00 - 13.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Oudemanhuispoort C0.23 (di) en E1.07 (vr)
  • Cursusprijs: 210 / 189 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Onderwijsvorm Werkcolleges
Studiemateriaal Jan Bloemendal, Latijn: Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal, Amsterdam: Athenaeum, Polak & Van Gennep, 2016.
Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks maakt u een account aan bij de Illustere School. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.