Goethes autobiografie: “Dichtung und Wahrheit”

Collegereeks

31okt2018 19dec2018

In deze nieuwe reeks van Klaus Gille leest u capita selecta om achter de principes van "Dichtung en Wahrheit" te komen en reconstrueert u Goethes dialoog met zijn publiek. Naast dit persoonlijke aspect is er ook nog een cultuurhistorisch gezichtspunt: De autobiografie bevat tal van verwijzingen naar letterkundige, filosofische, godsdienstige, historische etc. discussies in de 18e eeuw die tot interpretatie uitdagen.

Toen Johann Wolfgang von Goethe aan het begin van de 19e eeuw besloot zijn autobiografie te schrijven, verkeerde hij in ernstige crises en in het bewustzijn orde op zaken te moeten stellen. Dichtung und Wahrheit is onder meer het antwoord op het algemene gevoel van het publiek met betrekking tot de politieke, godsdienstige en morele zwakheid van Goethe, of, in de formulering van Friedrich Schlegel, dass es dieser verschwenderischen Fülle von geistigem Spiel an einem festen innern Mittelpunkte fehlt. Hiertegen probeert Goethe het beeld van een afgeronde en organisch ontwikkelde persoonlijkheid te ensceneren, een poging die uiteindelijk faalt.

Over de docent

Klaus Gille was tot 2003 werkzaam als universitair hoofddocent aan de UvA. Sindsdien heeft hij leeropdrachten  in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Hij heeft tal van publicaties over de Duitse literatuur van de Goethezeit geschreven.

Data, tijd,  locatie en prijs

• Data: 31 oktober, 7, 14, 21, 20 november, 5, 12, 19 december 2018
  • Tijd: 11.00 - 13.00 uur
  • Locatie: Bushuis, VOC zaal. Op 12 december is het college in zaal F2.11c.
  • Cursusprijs: € 190 / € 171 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Cursustype Collegereeks
Studiemateriaal Johann Wolfgang von Goethe: Dichtung und Wahrheit
Text und Kommentar