Najaar 1918: Europa op de schop (symposium)

Slavische talen en culturen op de nieuwe kaart van Centraal-Europa

03nov2018

Het symposium wordt georganiseerd door de opleiding Russische en Slavische Studies van de Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam.

Donaumonarchie

Het symposium handelt over het uiteenvallen van de Donaumonarchie, dit jaar precies een eeuw geleden; over het herrijzen van oude en het ontstaan van nieuwe staten – Polen, Tsjecho-Slowakije en het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen - en over de gevolgen daarvan voor de Slavische talen en culturen van Centraal-Europa. Met een historische inleiding, en presentaties over literaire en taalkundige aspecten van de nieuwe geopolitieke verhoudingen.

Uitslag vertaalwedstrijd

Op het programma staat ook de bekendmaking van de uitslag van de met het symposium verbonden vertaalwedstrijd (Pools-NederlandsTsjechisch-Nederlands en Kroatisch-Nederlands), die gesteund wordt door de ambassades, het Tsjechisch Centrum, de AUV en Uitgeverij Pegasus.

Sprekers

• Raymond Detrez, UGent, Slavische talen en culturen - Oostenrijk-Hongarije weg: wie had mazzel en wie had pech?
  • Radovan Lučić en Janneke Kalsbeek, UvA, Russische en Slavische Studies - De positie van de Slavische talen in Centraal-Europa voor en na 1918.
  • Arent van Nieukerken, UvA, Russische en Slavische Studies 'En als het lente is, wil ik de lente zien en niet Polen' (Jan Lechoń). Poolse literatuur en onafhankelijkheid.
  • Eric Metz, UvA, Russische en Slavische Studies - Al te luide stomme films? De Tsjechoslowaakse onafhankelijkheidsstrijd in de cinema van de jaren twintig.
  • Guido Snel, UvA, Europese Studies Post-Habsburg, post-Joegoslavië: de gedeelde ontheemding van nationalisme en kosmopolitisme.

Interbellum

Het symposium wordt afgesloten met een borrel met muziek uit Centraal-Europa uit de periode van het interbellum, mogelijk gemaakt door de Poolse ambassade.

Datum, tijd, locatie en prijs

• Datum: zaterdag 3 november 2018
  • Tijd: 13.00 - 18.00 uur