NIEUW: Brazilië: democratie, burgerschap en cultuur

Open UvA-College

05feb2019 19mrt2019

Het CEDLA (Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika) biedt, in samenwerking met de Illustere School, een Open UvA-College aan over Brazilië. U vergaart grondige kennis van de actuele debatten rondom de maatschappelijke transformatie in Brazilië, met betrekking tot politiek, cultuur en duurzaamheid op nationaal en internationaal niveau.

Brazilië: democratie, burgerschap en cultuur behandelt de historische ontwikkeling en hedendaagse dynamiek van de moderne Braziliaanse samenleving. De terugkeer naar de democratie in de jaren tachtig, en in het bijzonder de verkiezing van de linkse president Lula in 2002, leek een breuk te markeren met een patroon van ongelijke ontwikkeling. De huidige crises wijzen echter op de problemen en beperkingen van het programma van de Arbeiderspartij, namelijk die van een rechtvaardige en inclusieve ontwikkeling. De colleges dagen de cursisten uit verder te kijken dan de huidige crisis om de sociaal-economische, ecologische, politieke en culturele transformatie van Brazilië te begrijpen. We gebruiken de begrippen democratie, burgerschap en cultuur om de belangrijkste aspecten van deze transformatie in te kaderen:

• Democratie verwijst naar de veranderingen in de politieke situatie. Tot voor kort was de democratische politieke stabiliteit in Brazilië een belangrijke factor voor een relatief succesvolle ontwikkeling in de afgelopen 25 jaar.
  • Burgerschap is niet alleen van fundamenteel belang voor de democratische politiek, maar gaat ook over uitdagingen op het gebied van veiligheid, welzijn, ongelijkheid, identiteit, diversiteit en participatie. Brazilië wordt vaak gezien als een voorbeeld van ongelijk of 'disjunctief' burgerschap.
  • Cultuur ten slotte verwijst naar veranderende waarden, identiteit en gewoontes in zowel stedelijke als landelijke gebieden.
Brazilie

Na afronding van deze cursus:

• heeft u een grondige kennis van de rol van belangrijke actoren en instellingen in de Braziliaanse samenleving en de internationale positionering van Brazilië;
  • heeft u inzicht in de sleutelfactoren die de recente sociale en politieke verandering in Brazilië sturen;
  • kunt u de begrippen burgerschap, democratie, identiteit en duurzaamheid toepassen in de Braziliaanse context;
  • kunt u belangrijke economische, socio-politieke, culturele en ecologische processen in Brazilië analyseren binnen formele en informele institutionele veranderingen;
  • kunt u de huidige maatschappelijke trends in Brazilië evalueren met betrekking tot relevante lokale, nationale en mondiale processen.

Belangrijk: de hoorcolleges worden gegeven in het Engels.

• Data: 5 februari - 19 maart 2019
  • Tijd: dinsdagen 13.00 - 16.00 uur
  • Locatie: CEDLA, Roetersstraat 33, Amsterdam Room 2.02
  • Prijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Voertaal Engels
Studiemateriaal
  • Reader (ongeveer 60 pagina's per college te bestuderen).
  • Brazil under the Workers’ Party Continuity and Change from Lula to Dilma – Palgrave, F. de Castro, K. Koonings en M. Wiesebron (eds) 2014, aangevuld met een beperkt aantal artikelen en hoofdstukken.
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)

Canvas

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.