Cultuur en maatschappij in het moderne Midden-Oosten

Open UvA-College

02apr2019 21mei2019

Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika als regionaal statenstelsel (de MENA-regio) en ontwikkel inzicht in de belangrijkste regionale intellectuele, sociaal-culturele en politieke ontwikkelingen van de vroegmoderne en moderne tijd (1600-heden).

Het Open UvA-College Cultuur en maatschappij in het moderne Midden-Oosten introduceert cursisten tot de belangrijkste thema's in de (vroeg-)moderne sociale, politieke en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De docent behandelt (zelf)beelden van het Midden-Oosten, de rol van religie(s) in de regio, de invloed van de Ottomaanse erfenis, het Europese kolonialisme en de postkoloniale autoritaire systemen, en laat zien hoe dit in verband staat met het ontstaan en de ontwikkeling van liberalisme, nationalisme, zionisme en islamisme in de regio. Aan bod komen onder meer de thema’s islamitische en joodse verlichtings- en renaissancebewegingen van de 19e eeuw, oriëntalisme, het Arabisch-Israëlisch conflict, internationale politiek, joodse centra en periferieën, minderheden en revolutionaire bewegingen.

• Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd(en): dinsdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, zaal 1.04
  • Prijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal
  • Boek: William L. Cleveland and Martin Bunton, A History of the Modern Middle East (5th ed. Boulder: Westview Press, 2012) of latere edities.
  • Artikelen: Digitaal beschikbaar gestelde reader
Uiterste aanmelddatum 27 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)

Canvas

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.