Filosofie en de politieke actualiteit: de vluchtelingencrisis

Open UvA-College

05feb2019 22mrt2019

We lezen elke dag het nieuws over de grote politieke crises van onze tijd en hun uitwerking in de Europese context. Ze houden niet alleen politici bezig maar ons allemaal: de wereldwijde toename van het aantal vluchtelingen en ontheemden, de financiële crisis, de opkomst van populismen, het democratisch tekort binnen de EU. In deze cursus willen we cursisten laten kennismaken met een brede geesteswetenschappelijke benadering van deze crises, met als zwaartepunt de discussies in de politieke filosofie en ethiek over de crisis rondom de vluchtelingen in en onderweg naar Europa.

In deze cursus komen de volgende vragen aan bod: Moeten we de grenzen van Europa en de westerse wereld openen of zijn er rechtvaardigingen voor (gedeeltelijk) gesloten grenzen? Wat zijn eigenlijk de ‘grenzen’ van Europa en waar manifesteren ze zich? Wat houdt het volgens het Vluchtelingenverdrag in om vluchteling te zijn en hoe verandert dat begrip in het heden? Wat gebeurt er als we in termen van ‘crisis’ spreken met de beeldvorming rond een bepaalde problematiek? Hoe ‘maken’ we een crisis? Wat heeft Europa met ‘rechtvaardigheid’ en/of met liberale democratie te maken? We zullen teksten lezen over de ethiek van migratie, het begrip van de ‘vluchteling’, de grenzen van Europa.

• Data: 5 februari - 22 maart 2019
  • Tijd: dinsdagen 12.00 - 15.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort, zaal C0.17
  • Prijs: 160 / 144 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Onderwijsvorm Gecombineerde hoor- en werkcolleges
Studiemateriaal

Selectie van artikelen over de ethiek van migratie, over grenzen en hun geschiedenis, over de (intellectuele) geschiedenis van beeldvorming over Europa in relatie tot liberale democratie.

Verplicht aan te schaffen:Voorbij Fort Europa, een nieuwe visie op migratie. Henk van Houtum en Leo Lucassen. Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2016

Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)

Canvas

Canvas is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link hieronder.