Iconografie en interpretatie

Open UvA-College

01apr2019 23mei2019

Een boeiende en gewilde cursus voor een snelle en gerichte kennismaking met de iconografie. Meld u snel aan want het aantal plekken is beperkt.

Iconografie is de tak van kunstgeschiedenis die voorstellingen benoemt en de betekenis van kunstwerken probeert te duiden. U maakt kennis met de christelijke, mythologische, historische en literaire bronnen die ten grondslag liggen aan de meest voorkomende voorstellingen. U leert hoe die te herkennen zijn en welk apparaat ter beschikking staat om ze te identificeren. Naast de literaire iconografie van de oude kunst is er aandacht voor zowel het voortleven van thema’s als de ontwikkeling van nieuwe beeldtradities in de moderne en eigentijdse kunst. Ook voor het gedegen begrip van bouwkunst en architecturale decoratie is iconografische kennis essentieel. De cursus biedt bovendien een introductie op het interpreteren van voorstellingen en op belangrijke discussies rond de betekenisduiding van kunstwerken.

• Data: 1 april - 23 mei 2019
  • Tijden: maandagen en donderdagen 15.00 - 17.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort D1.09
  • Cursusprijs: 190 / 171 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

• De Bijbel (bij voorkeur de Willibrord vertaling van de Katholieke Bijbelstichting). 's-Hertogenbosch 1995.
  • R. van Straten. Inleiding in de iconografie. Enige theoretische en praktische kennis. Muiderberg 1994 (of latere druk).
  • J. Hall, Hall's Iconografisch Handboek. Onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst. Leiden 1993 (of latere druk).
  • Nadere literatuur wordt op Canvas geplaatst.

Totale kosten: ca. 100 euro.

Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.