Klassieke mythen in woord en beeld

Open UvA-College

05feb2019 21mrt2019

Centraal in dit hoorcollege staan de mythen uit de Griekse en Romeinse Oudheid. De studenten maken niet alleen kennis met een selectie van de Griekse en Romeinse goden- en heldenverhalen; de colleges gaan vooral over de rol van deze soms wat bevreemdende verhalen.

Waarom vertelde men bijvoorbeeld in het klassieke Athene verhalen over hoe Theseus schurken overwon en waarom lieten rijke Romeinen op hun muren schilderen hoe Theseus zijn geliefde Ariadne liet zitten op een eiland? Wat zegt de voorstelling van Medea als een machtige heks met goddelijk bloed, als een kindermoordenares, of als een vrouw met intens liefdesverdriet over verteller van dit verhaal? Mythen zijn geen vaststaande verhalen, maar verhalen waarvan de inhoud en betekenis voortdurend veranderde (en nog steeds verandert); het zijn als het ware spiegels van de cultuur. In de loop van de hoorcolleges doorkruisen we de hele Oudheid, vanaf de vroegste versies van mythen zoals we die vinden in de epische literatuur en op archaïsche vaasschilderingen tot hun hardnekkige voortbestaan in een keizerrijk dat geleidelijk christelijk werd. Daarnaast wordt er geregeld tijd gemaakt voor latere interpretaties van mythen, namelijk voor moderne theorieën omtrent de betekenis van mythen (zoals de psychoanalytische duiding door Freud) en voor de receptie van mythen in de kunst.

• Data: 5 februari - 21 maart 2019
  • Tijden: dinsdagen en donderdagen 15.00 - 17.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort, C0.17
  • Cursusprijs: 190 / 171 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal
  • Helen Morales, Classical Mythology: A Very Short Introduction (Oxford 2007).
  • geselecteerde artikels
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.