Rusland en Oost-Europa

Open UvA-College

02apr2019 21mei2019

Evenement

In deze cursus maken studenten kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zijn Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant), Jos Schaeken (hoogleraar Russian Studies, Leiden), Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Leuven), Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC Handelsblad), en andere onderzoekers en journalisten die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met de Illustere School.

In zes hoorcolleges en een slotdebat bieden experts een kritische analyse van de regio door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, politiek, de (taal- en cultuur-)geschiedenis, literatuur, criminologie, religie en (sociale) media. In werkcolleges en posts op het collegeblog gebruiken studenten de gastlezingen voor eigen relevant (kleinschalig) onderzoek.

Centraal in de reeks staan twee sociaal-historische thema's:

 1. Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de 18e eeuw. Hoe werden en worden deze constructies ingezet in (geo-)politieke processen? Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
 2. Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? Welke rol spelen (sociale) media in de lokale en internationale conflicten die spelen in en rondom de regio? Welke rol spelen politici, religieuze leiders, schrijvers en bloggers in het publieke debat over die conflicten? 

Gastsprekers

Gastsprekers in de reeks zijn academische experts en journalisten, onder wie prof.dr. Michael Kemper (hoogleraar Eastern European Studies, UvA), Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant), Michel Krielaars (Chef Boeken NRC Handelsblad), Jos Schaeken (hoogleraar Russische Studies, Universiteit Leiden), prof. dr. Dina Siegel (hoogleraar Criminologie, UU), dr. Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Universiteit Leuven), en dr. Mariëlle Wijermars (onderzoeker aan het Aleksanteri Institute for Russian and Eastern European Studies, Amsterdam). De reeks wordt gecoördineerd door prof. dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA.  

Data, tijd(en), locatie en prijs

 • Data: 2 april - 21 mei 2019
 • Tijd: dinsdagen, 19.00 - 21.00 uur
 • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
 • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

Studies die centraal staan in het college zijn (passages uit):

 • Larry Wolff, Inventing Eastern Europe (Standford University Press 1994)
 • Timothy Snyder, Bloedlanden (Ambo 2011)
 • Grigor Ronald Suny, The Soviet Experiment: Russia, the USSR, and the Successor States (Oxford University Press 2010)
 • Dubravka Ugresic, Europa in sepia (Nijgh & Van Ditmar: 2015)
 • Arnout Brouwers, Rodina: tussen lethargie en revolutie (Atlas: 2018)

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 2
Voertaal Nederlands, lesstof is deels Nederlands-, deels Engelstalig
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Gepubliceerd door  Illustere School