Rusland en Oost-Europa

Open UvA-College

02apr2019 21mei2019

In deze cursus maken studenten kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zijn Jos Schaeken (hoogleraar Russian Studies, Leiden), Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Leuven), Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC Handelsblad), en andere onderzoekers en journalisten die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met de Illustere School.

In zes hoorcolleges en een slotdebat bieden experts een kritische analyse van de regio door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, politiek, de (taal- en cultuur-)geschiedenis, literatuur, criminologie, religie en (sociale) media. In werkcolleges en posts op het collegeblog gebruiken studenten de gastlezingen voor eigen relevant (kleinschalig) onderzoek.

Centraal in de reeks staan twee sociaal-historische thema's:

1. Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de 18e eeuw. Hoe werden en worden deze constructies ingezet in (geo-)politieke processen? Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
  2. Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? Welke rol spelen (sociale) media in de lokale en internationale conflicten die spelen in en rondom de regio? Welke rol spelen politici, religieuze leiders, schrijvers en bloggers in het publieke debat over die conflicten?

Gastsprekers

Gastsprekers in de reeks zijn academische experts en journalisten, onder wie prof.dr. Michael Kemper (hoogleraar Eastern European Studies, UvA), Michel Krielaars (Chef Boeken NRC Handelsblad), Jos Schaeken (hoogleraar Russische Studies, Universiteit Leiden), prof.dr. Dina Siegel (hoogleraar Criminologie, UU), dr. Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Universiteit Leuven), en dr. Mariëlle Wijermars (onderzoeker aan het Aleksanteri Institute for Russian and Eastern European Studies, Amsterdam). De reeks wordt gecoördineerd door prof.dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA.

• Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd: dinsdagen, 19.00 - 21.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
  • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

Studies die centraal staan in het college zijn (in elk geval de inleiding en/of conclusie van):

• Larry Wolff, Inventing Eastern Europe (Standford University Press 1994)
  • Timothy Snyder, Bloedlanden (Ambo 2011)
  • Grigor Ronald Suny, The Soviet Experiment: Russia, the USSR, and the Successor States (Oxford University Press 2010)

Ook actuele journalistieke analyses maken deel uit van de collegestof (zo behandelen we passages uit Dubravka Ugresic' Europa in sepia (Nijgh & Van Ditmar: 2015) en uit Rodina: tussen lethargie en revolutie (Atlas: 2018) van Volkskrant-journalist Arnout Brouwers).

De definitieve collegestof maken we uiterlijk één week voor aanvang van het college bekend via Canvas.

Voertaal Nederlands, lesstof is deels Nederlands-, deels Engelstalig
Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.