uva.nl

In deze cursus maken studenten kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zijn Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant), Jos Schaeken (hoogleraar Russian Studies, Leiden), Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Leuven), Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC Handelsblad), en andere onderzoekers en journalisten die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met de Illustere School.

Detail Summary
Datum Start 2 april 2019 Eind 21 mei 2019

Direct aanmelden en betalen

In zeven avondhoorcolleges en een slotdebat bieden experts een kritische analyse van de regio door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, politiek, de (taal- en cultuur)geschiedenis, literatuur, criminologie, religie en (sociale) media. Studenten en toehoorders onderzoeken het gebied tussen Berlijn en Vladivostok.

Centraal in de reeks staan twee sociaal-historische thema's:

1. Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de 18e eeuw. Hoe werden en worden deze constructies ingezet in (geo-)politieke processen? Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
  2. Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? Welke rol spelen (sociale) media in de lokale en internationale conflicten die spelen in en rondom de regio? Welke rol spelen politici, religieuze leiders, schrijvers en bloggers in het publieke debat over die conflicten?

Gastsprekers

Dit jaar worden de colleges verzorgd door de volgende negen regio-experts:

• Arnout Brouwers, Chef Opinie Volkskrant en auteur Rodina (Atlas 2018);
  • Iwona Gusc, onderzoeker o.a. NIOD, Poolse literatuurstichting Literatura;
  • Michael Kemper, hoogleraar Eastern European Studies, UvA;
  • Michel Krielaars, Chef Boeken, eerder Moskou-Correspondent NRC;
  • Jos Schaeken, hoogleraar Russische Studies, Universiteit Leiden;
  • Sjeng Scheijen, onderzoeker Universiteit Leiden, eerder cultureel attaché Moskou;
  • Dina Siegel, hoogleraar Criminologie aan de Universiteit Utrecht;
  • Mariëlle Wijermars, onderzoeker Russian Media Lab, Aleksanteri Instituut Helsinki;
  • en Lien Verpoest, hoofd Centrum voor Russische Studies, Universiteit Leuven.

De reeks wordt gecoördineerd door prof. dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA.

Studiegids

• Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd: dinsdagen, 19.00 - 21.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
  • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

Studies die centraal staan in het college zijn (passages uit):

• Larry Wolff, Inventing Eastern Europe (Standford University Press 1994)
  • Timothy Snyder, Bloedlanden (Ambo 2011)
  • Grigor Ronald Suny, The Soviet Experiment: Russia, the USSR, and the Successor States (Oxford University Press 2010)
  • Dubravka Ugresic, Europa in sepia (Nijgh & Van Ditmar: 2015)
  • Arnout Brouwers, Rodina: tussen lethargie en revolutie (Atlas: 2018)

Rooster

Voertaal Nederlands, lesstof is deels Nederlands-, deels Engelstalig
Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Veelgestelde vragen over Canvas