Theoretische filosofie 1

Open UvA-College

05feb2019 19mrt2019

De collegereeks "Theoretische filosofie" bestaat uit 2 delen. In deel 1 ligt de nadruk op metafysica en kentheorie.

Wat kunnen we weten, hoe weten we dat en hoe kunnen we daarover spreken? In dit Open UvA-College worden deze centrale vragen in de theoretische filosofie besproken. Het curriculum van theoretische filosofie is opgebouwd uit twee vakken in het tweede semester, die op elkaar aansluiten. In Theoretische Filosofie 1 ligt de nadruk op metafysica en kentheorie: we bekijken verschillende opvattingen over wat (algemene) kennis is en hoe deze samenhangt met werkelijkheid, waarneming, overtuiging en rede.

In Theoretische Filosofie 2 gaan we verder met de filosofie van taal en cognitie: hoe doen we kennis op, hoe komt deze in taal tot uitdrukking, en wat is daarin de relatie van de geest met de (culturele, lichamelijke, waargenomen) werkelijkheid?

In de colleges ligt de nadruk op het argumentatieve karakter van de filosofie. De opzet van de colleges is dan ook niet historisch maar systematisch: argumenten uit verschillende historische contexten worden naast elkaar besproken. De teksten zijn voornamelijk uit de analytische traditie afkomstig.

In de hoorcolleges worden de onderwerpen in grote lijnen uiteengezet, ondersteund door handboekteksten en overzichtsartikelen. In de werkgroepen* worden daarnaast specifieke posities aan de hand van primaire teksten verder geanalyseerd. Er worden daartoe zowel historische als hedendaagse teksten gelezen. In Theoretische filosofie 1 lezen we ondermeer stukken van Aristoteles, Leibniz, Locke, Berkeley, Descartes, Kant, Carnap en Quine.

*Let op: toehoorders mogen alleen de hoorcolleges volgen en niet de werkgroepen.

• Data: 5 februari - 19 maart 2019
  • Tijd: dinsdagen 11.00 - 13.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort D0.09
  • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard (digitale reader)
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.