Theoretische filosofie 2

Open UvA-College

02apr2019 21mei2019

De collegereeks "Theoretische filosofie" bestaat uit 2 delen. In deel 2 wordt de filosofie van taal en cognitie behandeld.

Wat kunnen we weten, hoe weten we dat en hoe kunnen we daarover spreken? In dit Open UvA-College worden deze centrale vragen in de theoretische filosofie besproken.

Het curriculum van Theoretische filosofie is opgebouwd uit twee vakken in het tweede semester, die op elkaar aansluiten. In het eerste blok lag de nadruk op metafysica en kentheorie, in Theoretische Filosofie 2 gaan we verder met de filosofie van taal en cognitie. Centrale vragen zijn: hoe doen we kennis op, hoe komt deze in taal tot uitdrukking, en wat is daarin de relatie van de geest met de (culturele, lichamelijke, waargenomen) werkelijkheid? Daarbij komen ook fundamentele aannames binnen de huidige taal- en cognitiewetenschappen aan bod.

In de colleges ligt de nadruk op het argumentatieve karakter van de filosofie. De opzet van het college is dan ook niet historisch maar systematisch: argumenten uit verschillende historische contexten worden naast elkaar besproken. De teksten zijn afkomstig uit verschillende tradities, zoals de analytische taalfilosofie, philosophy of mind en de fenomenologie.

Het college bestaat uit evenveel hoorcolleges als werkgroepen. In de hoorcolleges worden de onderwerpen in grote lijnen uiteengezet, ondersteund door handboekteksten en overzichtsartikelen. In de werkgroepen* worden daarnaast specifieke posities aan de hand van primaire teksten verder geanalyseerd. Er worden daartoe zowel historische als hedendaagse teksten gelezen. We lezen ondermeer stukken van Frege, Wittgenstein, Putnam, Quine, Davidson, Husserl, Merleau-Ponty en Dreyfus.

*Let op: toehoorders mogen alleen de hoorcolleges volgen en niet de werkgroepen.

• Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd: dinsdagen 11.00 - 13.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort D1.09
  • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

'Taal en betekenis' --Stokhof
Philosophische Untersuchungen - Wittgenstein Digitale reader

Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.