Utrecht, Caravaggio en Europa

Open UvA-College

08feb2019 22mrt2019

Het werk van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio kon dankzij zijn Utrechtse navolgers Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen, en Gerard van Honthorst een belangrijke voorbeeld worden voor vele Nederlandse schilders.

Frans Hals, Rembrandt van Rijn, en Johannes Vermeer waren goed op de hoogte van de artistieke opvattingen van Caravaggio en zij pasten deze regelmatig toe in hun eigen werk. Dit gold voor opvallende licht-donker-effecten, het gebruik van eenvoudige compositieschema’s en aan het dagelijks leven ontleende motieven, een streven naar grote natuurgetrouwheid en het opwekken van sterke emoties bij de beschouwer. Nieuwe opvatting over stijl en thematiek hadden ook hun weerslag op de eigentijdse kunsttheorie. Al deze verschijnselen komen in deze collegereeks aan de orde, zodat een beter begrip ontstaat van de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse kunst in zijn Europese context. Gedurende dit blok vindt in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ plaats’. Deze reeks hoorcolleges sluit nauw bij deze tentoonstelling aan bij de nieuwe wetenschappelijke inzichten die bij de voorbereiding van deze tentoonstelling naar voren zijn gekomen.

Graag uw aandacht voor het volgende: de excursie naar de tentoonstelling is niet toegankelijk voor toehoorders. U kunt eventueel met uw mede-toehoorders een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling plannen, zonder begeleiding van de docent.

• Data: 8 februari - 22 maart 2019
  • Tijd: vrijdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis 1.04
  • Cursusprijs: 150 / 135 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Onderwijsvorm Hoorcolleges + 1 excursie
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)

CANVAS

Canvas is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link hieronder.