Beeldbepalende boeken **EXTRA PLEKKEN BESCHIKBAAR**

03nov2017

Symposium

Afscheidssymposium van Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam. Met diverse gastsprekers, onder anderen Hedy d'Ancona, Harrie Geelen en Arjan Peters.

Als bijzonder hoogleraar Illustratie aan de UvA - en met name de geschiedenis van de boekillustratie – maakte Saskia de Bodt zich bijzonder sterk voor de ‘emancipatie’ van het beeld ten opzichte van het woord, voor onderzoek naar de rol en betekenis van beeld in boeken en voor de positie van de illustrator. Een van de resultaten daarvan is het veel geroemde standaardwerk De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw, (Uitg. Vantilt, Nijmegen 2014). Voor haar afscheidssymposium is een achttal sprekers, uit verschillende hoeken, gevraagd om in een korte bijdrage, een voor hen in professioneel opzicht beeldbepalend boek te belichten.

• 10.00 uur: Inloop
  • 10.30 uur: Introductie door Hedy d’Ancona
  • 10.40 uur: Davy Depelchin, universitair docent Kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit en tentoonstellingscurator
  • 10.50 uur: Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam: Zwarte Beertjespockets
  • 11.00 uur: Jasmin Schäfer, kunsthistoricus met zwaartepunt in illustraties van kinderboeken en sprookjes,museumdocent/gids voor kinderen (en volwassenen) aan het Jubelparkmuseum Brussel en het MAS, Antwerpen: Bezem, bochel, heksenhoed. Fiep Westendorps nieuwe beeld van de goede heks in 'Het potje pronobis' uit 'De toverhaan' (1958) van Wilhelm Matthiessen
  • 11.10 uur: Arjan Peters, literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant: Het werk van Leo Vroman
  • 11.20 uur: Pauze

• 11.40 uur: Introductie sprekers deel II van het programma door Hedy d’Ancona

• 11.50 uur: Jan Dirk Baetens, universitair docent Kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de Radboud Universiteit: Het gezicht van het verleden: Jean-Baptiste Madou's Physionomie de la société en Europe depuis 1,400 jusqu'à nos jours (1837)

• ​12.00 uur: Bregje Hofstede, romanschrijver, publiceert in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent: Ways of Seeing van John Berger

• 12.10 uur: Henk van der Liet, hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam: Plaatjes en praatjes - bij het debuut van Hans Christian Andersen
  • 12.20 uur: Eva Cossée, uitgever: Op weg en reis en Een lamp voor mijn voet van Liesbeth Labeur
  • 12.30 uur: Slotwoord door Hedy d’Ancona
  • 12.40 uur: Einde bijeenkomst

Om 16.00 uur houdt Saskia de Bodt haar afscheidsrede in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411.

Datum, tijd, locatie en prijs

• Datum: vrijdag 3 november 2017
  • Tijd: 10.00 - 13.00 uur
  • Locatie: Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16
  • Prijs: kosteloos

Cursustype Symposium
Studiemateriaal Geen
Uiterste aanmelddatum 2 november 2017 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.