Cursusreis Campanië

Intensieve cursussen voor leraren

Herculaneum

Herculaneum

Het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA) van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit presenteert een studiereis 'in context' van de Latijnse auteurs die regelmatig bij het CE aan bod komen: Vergilius, Seneca en Plinius, alsook Tacitus. Deze reis is een samenwerking van Reisorganisatie Antiek Toerisme, de Stichting Vrienden Klassiek Seminarium UvA, en het Interfacultair centrum voor lerarenopleiding, onderwijsontwikkeling en nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden en ACASA.

De reis is bedoeld voor docenten Klassieke Talen die nog weinig ervaring hebben met het CE Latijn. Doel van deze reis en van de voorbereidende studiedag (16 maart)  is tweeledig: (a) meer  vertrouwd raken met de lectuur van Ovidius (CE 2019), Vergilius (CE 2020), Plinius en Seneca, alsook (b) het leren begrijpen van de teksten vanuit de perspectieven taal- en tekstbeschouwing, hun plaats in de cultuur-historische context, hun relevantie na de Oudheid en voor de leerling van nu. Dit alles zal ondersteund worden door een vakdidaktische workshop. Tijdens de reis wordt ruime aandacht besteed aan de lectuur  van de (pensum)teksten van 2019 en 2020 (taal- en tekstbeschouwing) en worden excursies gemaakt naar o.a. Cuma, Napels, Pompeii en Herculaneum (cultuur-historische context).

De cursus bestaat uit een voorbereidende studiedag op 16 maart in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) en een 8-daags verblijf in Campanië.

Opzet, organisatie en uitvoering van deze reis berusten bij Antiek Toerisme. Het programma zal worden ingericht volgens de nieuwe richtlijnen voor de integratie van literatuur, geschiedenis en archeologie. Campanië biedt voor een dergelijke opzet de ideale mogelijkheden.

Over de studiedag

De voorbereidende studiedag vindt plaats op 16 maart, vanaf 12.30 uur in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Programma

  • Harm Pinkster - 'Poetisch taalgebruik'
  • Nathalie de Haan - 'De archeologie van Campanië'
  • Kokkie van Oeveren - 'Ik kwam, ik las, ik overwon: de integratie van taal  en cultuur in het literatuuronderwijs'

Over de cursusreis

De reis vindt plaats van 29 april - 6 mei 2018 (8-daagse reis)

De inhoudelijke leiding is in handen van

  • Marijne de Ferrante, vakdidactica Klassieke Talen (ICLON)
  • Fanny Struyk, voormalig docent Klassieke Talen, auteur van CE-boeken Latijn en als reisleider bij Antiek Toerisme zeer vertrouwd met Campania Felix
  • Hans Smolenaars, voormalig UHD Klassiek Latijn (UvA), met ruime examenervaring als voormalig voorzitter van het CvTE voor Grieks en Latijn.

Locatie: hotel in centrum van Pompeii.

Excursies: excursies gaan o.a. naar Cuma, Napels, Pompeii en Herculaneum (cultuur-historische context).

Kosten

De kosten van de reis bedragen ca € 975,- op basis van een 2-persoons slaapkamer incl. reiskosten, half pension, excursies ter plaatse. Voor een 1-persoons slaapkamer geldt een toeslag van €105,-. Het is mogelijk voor een deel van het bedrag een beroep te doen op het nascholingsbudget van de school. 

Begeleiding en organisatie reis

De organisatie en uitvoering van de reis berusten bij de reisorganisatie Antiek Toerisme, deskundig en ervaren op het gebied van reizen in de Klassieke Oudheid.

Studiebelasting en Register Uren

Voor de studiereis staat een studiebelasting van RU 60, te besteden aan de voorbereiding en de studiedag in het RMO (20 uur) en het bijwonen van de colleges en excursies (40 uur). Ter afronding wordt vanuit één of meer van de perspectieven les-, toets- of excursiemateriaal ontworpen dat met de andere docenten wordt gedeeld. U kunt na afloop de cursusreis handmatig toevoegen aan uw account in Register Leraar (zie registerleraar.nl). 

Meer informatie en aanmelding

Klik op de onderstaande link om naar de website van Antiek Toerisme te gaan. 

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen

23 januari 2018