'We are Refugees' zeer succesvol

13 april 2017

In CREA vond maandag 10 april het We are Refugees: Film Screening and Pitching-evenement plaats. Het evenement bestond uit twee delen: de vertoning van een documentaire en een 'pitching event'.

Documentaire In Procedure

Eerst werd de documentaire In Procedure van Jiska Rickels vertoond. Deze aangrijpende documentaire vertelt het verhaal van de Syrische Hassan die gevlucht is naar Nederland om zijn ernstige zieke dochter Yomna te redden. Via audioberichtjes staat hij in contact met zijn vrouw en zijn kinderen. Terwijl Hassan wacht op de uitslag van zijn procedure, vraagt Yomna hem steeds wanhopiger wanneer ze naar Nederland kan komen. Intussen wordt de situatie in Syrië steeds grimmiger.

Na afloop van de vertoning was er een vragenronde met Yomna en de producente van de film, Willemijn Cerutti.

Pitch - We are Refugees

Pitching event

Fred Weerman opende het tweede deel van het evenement: het pitching event. Dit event bestond uit vijftien korte presentaties over uiteenlopende projecten voor en door vluchtelingen. De FGw was goed vertegenwoordigd. Zo vertelde onder andere Linda van Exter, winnares van de IIES Course Challenge, over 'Contextualizing Refugees', deze cursus is ze aan het ontwikkelen is. Voormalig Scholar at Risk-recipiënt Nour Munawar vertelde over zijn PhD-onderzoek naar de wederopbouw van het beschadigde cultureel erfgoed in Mosul en Aleppo.

Daarnaast werden er verschillende studenteninitiatieven gepresenteerd die allen tot doel hebben om studenten en vluchtelingen met elkaar in contact te brengen. Een muzikaal hoogtepunt van de avond was die van INTT-docent Henk Noorland die met vier van zijn Syrische studenten ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’ zong.

De laatste presentatie bestond uit de lancering van het NCA/We are U-buddysysteem. Dit is een samenwerking tussen de zeer succesvolle Facebookgroep Nederlandse Conversatie Amsterdam, die zich nu ook op Engelstalige taalmaatjes gaat richten, en de UvA.

Karen Maex sluit 'We are Refugees' af

Rector Magnificus Karen Maex sloot de avond af tegen een achtergrond van pitchers en vrijwilligers.

Afsluiting van de avond

Na afloop was er gelegenheid om via posterpresentaties meer informatie te krijgen over de verschillende initiatieven. Ook was het mogelijk om je als vrijwilliger aan te sluiten bij initiatieven of je aan te melden bij het NCA/We are U-buddysysteem. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Daarnaast was er de mogelijkheid om te poseren met het We are U-bord. Tijdens de afsluitende borrel werden de hapjes verzorgd door The Syrian Chef, een professionele catering service voortgekomen uit de noodopvang voor vluchtelingen in de Havenstraat.

Alle aanwezigen waren het er over eens: het was een zeer leuke en zeer inspirerende avond!

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen