Nieuw team ARIASnl

18 mei 2017

Dr. Jeroen Boomgaard en Flora Lysen MA vormen samen het nieuwe team van ARIASnl, het onderzoeksplatform voor wetenschap en kunsten in Amsterdam dat werd opgericht in juli 2016.

Als programmamanager en projectcoƶrdinator geven zij vorm aan dit nieuwe initiatief dat bestaand artistiek onderzoek en wetenschappelijk onderzoek bij elkaar brengt en nieuwe onderzoeksprogramma's stimuleert.

Eerste netwerkmeeting

Op 24 maart organiseerde ARIASnl de eerste netwerkmeeting in A LAB tussen de vijf samenwerkende partners van het platform, de Universtiteit van Amsterdam (UvA), de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), de Vrije Universiteit (VU), de Gerrit Rietveld Academie en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Denkende planten, emotienetwerken, webcamcinema en de voordelen van miscommunicatie:  een reeks aan lopende kunst-wetenschap-onderzoeken kwam al aan bod tijdens deze eerste ontmoeting.

Daarnaast werden er speerpunten voor de nabije toekomst besproken, waaronder een speed-date event voor de vijf partners, het opzetten van een aanspreekpunt voor subsidieaanvragen voor onderzoek op het snijvlak van kunst en wetenschap en het verkennen van de verschillende trajecten voor promoveren in de kunsten bij de aangesloten instellingen.

Over ARIASnl

ARIASnl is het Amsterdam Research Institute for Arts and Science waar wetenschappelijk en artistiek onderzoek elkaar ontmoeten in samenwerkingsprojecten. Naast platform voor onderzoek wil ARIASnl zich ontwikkelen tot een internationaal centrum voor kennis en debat over onderzoek in de kunsten. Lees meer op de website.

Jeroen Boomgaard

Jeroen Boomgaard is als lector Art & Public Space verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is hoofd van de onderzoeksmaster Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. Boomgaard publiceert met regelmaat in binnenlandse en buitenlandse kunsttijdschriften over avant-garde problematiek, kunst in publieke ruimte en artistiek onderzoek. 

Flora Lysen

Flora Lysen is onderzoeker bij Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij werkt aan een proefschrift over de geschiedenis van hersenwetenschap in populaire cultuur. Samen met de onderzoeksgroep 'neurocultures' van de UvA initieerde zij de interdisciplinaire 'Worlding the Brain'-conferenties.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen