Facultaire opening academisch jaar 2017-2018

Geesteswetenschappen in beweging

8 september 2017

Medewerkers, studentbestuurders en overige genodigden van de FGw openden donderdag 7 september het academisch jaar in de Rode Hoed op de Keizersgracht. Een opening die in het teken stond van beeld, beweging en vooruitgang.

Facultaire opening academisch jaar FGw 2017-2018 Gijs Scholten van Aschat

Fred Weerman maakt bekend welke collega de quiz heeft gewonnen. Foto: Bob Bronshoff

FredVlog en Pecha Kucha's

Decaan Fred Weerman opende de middag met een FredVlog. Hij blikte terug op zijn laatste vlog voor de zomer, een compilatie waarin meerdere collega's hun hoogtepunt van het afgelopen jaar deelden. De vlog eindigde met een quizje: Wie kon de meeste namen raden van de collega's in het filmpje? Eén naam was door niemand geraden. Juist deze collega werd in de vlog gevraagd over de toekomstige koers van de FGw.

De vlog werd gevolgd door vijf Pecha Kucha's. Een Pecha Kucha is een korte presentatie. De spreker gebruikt 20 slides van elk 20 seconden om het verhaal te vertellen. De slides gaan automatisch door.

Caitlin Meyer

Caitlin Meyer (Nederlandse Taalkunde) hield de eerste Pecha Kucha, haar centrale vraag: wat maakt dat we mensen zijn? Ze legde uit hoe kinderen rangtelwoorden (zoals tweede, derde, vierde) leren en waarom derde (en niet driede) voor kinderen zo moeilijk is. De structuur van taal speelt een sleutelrol bij het leren van een taal: structuur is makkelijk, betekenis moeilijk. Hoewel dat intuïtief een open deur lijkt, betoogt ze dat dat vooral een kwestie is van perspectief. We mogen juist vraagtekens plaatsen bij de dingen die zo gewoon lijken – en dat is precies waar geesteswetenschappers goed in zijn.

Barbara Hogenboom

Barbara Hogenboom (CEDLA) sprak vervolgens over haar onderzoek naar globalisering en governance in Latijns-Amerika, met name over de toegenomen invloed van China. Barbara lichtte de verhouding tussen China en Latijns-Amerika toe. Verder vertelde ze over de linkse golf die door dit werelddeel ging en in hoeverre China Latijns-Amerika duurzaam vooruitbrengt.

P.W. Zuidhof

De Pecha Kucha van P.W. Zuidhof (Europese Studies) droeg de titel ‘Onderwijsvernieuwing: tussen neoliberale hype en geesteswetenschappelijke uitdaging’. Hij vertelde over zijn ogenschijnlijke tegenstrijdige rollen: onderwijsvernieuwer en onderzoeker. Kan hij in deze dubbelrol zichzelf nog wel in de spiegel aankijken? Gelukkig kon hij deze vraag positief beantwoorden.

Linda van Exter

Studentassesor, Linda van Exter, vertelde in haar bevlogen presentatie over hoe onderwijs verbeterd kan worden en wat de rol van studenten hierin is. Exter beschreef dat het goed is om te beseffen dat studenten overal zijn en dan je hen moet betrekken bij het ontwikkelen van onderwijs. Daarnaast gaf Exter mooie voorbeelden van studentinitiatieven, zoals bijvoorbeeld ‘The Grand Tour’ van de FGw.

Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy sprak vervolgens over de module ‘De wereld van de mens’. Afgelopen jaar is dit vak voor de eerste keer onderwezen aan eerstejaars studenten Taal- en regiostudies. Het vak omvat hoorcolleges, werkgroepen academisch schrijven en de lectuur van een viertal literaire werken. Waarin onderscheiden de geesteswetenschappen zich van alle anderen? In de colleges maak je een reis door het leven van de mens en de wereld. En het komt zelfs voor dat de docenten door de studenten worden bedankt voor het leuke tentamen!

Facultaire opening academisch jaar FGw 2017-2018 - Fred Weerman

Gijs Scholten van Aschat vertelt over Richard III. Foto: Bob Bronshoff

Gijs Scholten van Aschat

Acteur en Shakespeare-kenner Gijs Scholten van Aschat (nu ook de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten, KNAW) nam het publiek vervolgens mee in de wereld van William Shakespeare en liet zien hoe actueel Shakespeare nog steeds is.

De middag werd afgesloten met een nieuwe video over de faculteit:

Na het diner is er nog tot aan het einde van de avond gedanst bij de DJ. De Geesteswetenschappen zijn vol beweging begonnen aan het nieuwe academische jaar.

Foto's facultaire opening

Meer foto's zijn te vinden op de facebookpagina van de FGw:

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen