In Memoriam Raphaëlle-Anne Kok (1980-2017)

6 september 2017

Afgelopen weekend bereikte ons het trieste bericht van het overlijden van Raphaëlle-Anne Kok, promovenda archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al enkele jaren streed zij met uitzonderlijke wilskracht tegen een ongeneeslijke borstkanker, een strijd die zij uiteindelijk moest opgeven.

Raphaëlle-Anne begon haar academische carrière in 1998 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar voltooide zij in snel tempo haar studie Mediterrane archeologie om zich vervolgens verder in die richting te specialiseren aan de Scuola di Specializzazione in Archeologia in Matera (Basilicata). Dit traject voltooide zij in 2008 met een cum laude judicium.

Raphaëlle-Anne was een bevlogen onderzoeker met een grote liefde voor Italië, in het bijzonder voor de zuidelijke regio’s Basilicata en Puglia. Dit kwam onder meer tot uiting in haar promotieonderzoek dat zich richtte op de reconstructie van de sociale organisatie van de pre-Romeinse samenleving in de Melfese, een gebied in het noorden van de Basilicata. Hiertoe bestudeerde zij de begrafenisgebruiken van het nog ongepubliceerde grafveld van Melfi-Pisciolo dat van het begin van de 6de tot het einde van de 4de eeuw v.Chr. in gebruik was. Ondanks haar ziekte, die zich voor het eerst in 2012 openbaarde, wist zij met ijzeren doorzettingsvermogen een groot deel van haar onderzoek af te ronden.

Raphaëlle-Anne was tevens een zeer ervaren en gedreven veldarcheoloog. Zij nam deel aan talloze veldwerkprojecten in Zuid-Italië vanaf het begin van haar archeologische carrière, eerst als student en later als leidinggevende. Maar ook de stad Rome voegde zij aan haar opgravingscurriculum toe als opgravingsleider voor het KNIR van de Porticus Aemilia. Zij was mede-auteur van publicaties van diverse van deze projecten, maar publiceerde ook individueel over haar eigen onderzoek naar het grafveld van Melfi-Pisciolo. Tot vlak voor haar overlijden was zij nog actief betrokken bij de opgraving van Muro Tenente in Messagne in Puglia. Zij wist met haar enthousiasme vele studenten te inspireren.

Raphaëlle-Anne was een gepassioneerd mens die met volle teugen van het leven genoot dat zich, als het even kon, in Italië afspeelde. Zij deelde die passie met haar echtgenoot Matteo Merlino die haar onvermoeibare steun en toeverlaat was in de lange strijd tegen haar ziekte. Wij kunnen ons zijn pijn en machteloosheid, evenals die van Raphaëlle-Anne's ouders en familie, alleen maar proberen voor te stellen. Zonder Raphaëlle-Anne blijven wij stil en intens verdrietig achter.

Marijke Gnade, promotor Raphaëlle-Anne Kok
Vladimir Stissi, afdelingsvoorzitter ACASA UvA
Gert-Jan Burgers, ACASA VU

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen