Aan de hand van de Akropolis in Athene en het Forum Romanum in Rome behandelt deze Mastercourse de vraag: hoe wordt ons beeld van de oudheid bepaald?

Detail Summary
Datum 3 februari 2017
Tijd 10:00 - 17:00
Locatie Universiteitsbibliotheek
Ruimte Locatie - Universiteitsbibliotheek, Belle van Zuylenzaal
Part of the Forum Romanum, as seen through the Arch of Septimius Severus. Rome, Italy, foto: Jebulon

Het doel van deze Mastercourse is te laten zien hoe bepaalde locaties ons beeld van de oudheid hebben bepaald. Wij richten ons deze dag op wat misschien wel de twee bekendste plaatsen uit de oudheid zijn: de Akropolis in Athene en het Forum Romanum in Rome. Van beide plekken zullen we in detail de antieke ontwikkeling, literaire en mythologische associaties, opgravingsgeschiedenis en culturele receptie uitpluizen. Daarbij wordt u op de hoogte gebracht van de laatste wetenschappelijke stand van zaken. Het vergelijkende perspectief verduidelijkt bovendien hoe plekken als deze zo belangrijk kunnen worden in ons collectieve geheugen.

Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

10.00 – 10.30 uur Inloop met koffie en thee
10.30 – 11.30 uur Akropolis: antieke ontwikkeling en opgravingsgeschiedenis, doorVladimir Stissi en Gert Jan van Wijngaarden
11.30 – 12.30 uur Akropolis: literaire en mythologische associaties, en culturele receptie, door Mathieu de Bakker
12.30 – 14.00 uur Lunch bij Haesje Claes
14.00 – 15.00 uur Forum Romanum: antieke ontwikkeling en opgravingsgeschiedenis, door Marijke Gnade
15.00 – 16.00 uur Forum Romanum: literaire en mythologische associaties, en culturele receptie, door David Rijser
16.00 – 17.00 uur Parallelle plaatsen? Forumdiscussie, door Gert Jan van Wijngaarden

Vrijdag 3 februari 2017, 10.00-17.00 uur

Doelgoep

Docenten uit het voortgezet onderwijs van de vakken Geschiedenis, Griekse taal en cultuur, Latijnse taal en cultuur

205 euro (inclusief koffie/thee en lunch)

dr. Suzanne Adema
prof. dr. Marijke Gnade
dr. David Rijser
prof. dr. Vladimir Stissi
dr. Gert Jan van Wijngaarden
dr. Mathieu de Bakker

Vakgroep

ACASA

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Locatie - Universiteitsbibliotheek, Belle van Zuylenzaal

Singel 425
1012 WP Amsterdam

Inschrijven

Om u in te schrijven voor deze Mastercourse vragen wij u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.