Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

In zes hoorcolleges en een slotdebat bieden experts als Beatrice de Graaf en Laura Starink een kritische analyse van de regio Rusland en Oost-Europa door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, de (geschied-)politiek, geschiedenis, literatuur, recht en religie.

Detail Summary
Startdatum 3 april 2018
Einddatum 22 mei 2018
Tijd 00:00
foto DWinton

Cursisten maken in dit nieuwe college, gecoordineerd door prof. dr. Ellen Rutten, kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zijn Boris Noordenbos, Michael Kemper, Joost van Egmond en andere experts die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met het Instituut voor Interdisciplinaire Studies, NRC en tijdschrift Donau.

Centraal in de reeks staan drie sociaal-historische thema's:

  1. Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de achttiende eeuw. Hoe werden en worden deze constructie ingezet in (geo-)politieke processen?
  2. Oost-Europa als cliché. Voor Westerse commentatoren is diezelfde constructie een geliefd object van stereotypering – zowel in positieve zin (denk aan de ‘Russische ziel’) als negatieve (het Oost-Europa meldpunt). Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
  3. Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? En welke rol spelen politici, schrijvers en religieuze leiders in het publieke debat over die spanningen?

Gastsprekers

Gastsprekers in de reeks zijn Laura Starink (NRC, Raam op Rusland), prof. dr. Beatrice de Graaf (hoogleraar History of International Relations, UU), prof. dr. Frank van Vree (directeur NIOD, hoogleraar Journalistiek UvA), dr. Boris Noordenbos (UD Literary Studies, UvA), prof. dr. Dina Siegel (hoogleraar Criminologie, UU), prof. dr. Michael Kemper (hoogleraar Eastern European Studies, UvA), Eva Cukier (Redacteur Rusland en Oost-Europa, NRC), Joost van Egmond (oud-correspondent Zuid-Oost-Europa, hoofdredacteur Donau) en dr. Gijs Kessler (senior onderzoeker Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam). De reeks wordt gecoördineerd door prof. dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA. Zij woonde en reisde in totaal twee jaar in en door Moskou, Petersburg, Siberië en Zuid-Rusland en gaf gastcolleges over het land aan onder andere de universiteiten van Petersburg, Oxford, Stanford, en Cambridge University.

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 3 april - 15 mei 2018
  • Tijd: dinsdagen, 19.00 - 21.00 uur
  • Aantal colleges: 6, plus een slotdebat
  • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
  • Cursusprijs: 140 / 126 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 2
Voertaal Nederlands, lesstof is deels Nederlands-, deels Engelstalig
Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Het OUC is vol, ook de wachtlijst is vol.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).  

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.

Handige links

Studiegids

Rooster

Veelgestelde vragen over Blackboard

Annuleren