Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

De twintigste eeuw is de eeuw van extreme ideologieën en grootschalig politiek geweld. Totalitaire denkbeelden en regimes bedreigden de parlementaire democratie en waren verantwoordelijk voor oorlog, geweld, onderdrukking en genocide.

Detail Summary
Startdatum 31 oktober 2018
Einddatum 14 december 2018
Tijd 00:00

In Europa waren de voornaamste vertegenwoordigers van het totalitarisme de Sovjet-Unie, het Italie van Mussolini en Hitler-Duitsland. Tegelijkertijd verkeerde de democratie tot 1945 in een crisis, om na 1945 als een feniks uit de as te verrijzen.
De totalitaire regimes bleven niet alleen door geweld en repressie aan de macht. De stabiliteit van deze staten was vooral geworteld in de toewijding en loyaliteit van de onderdanen. Blijkbaar moeten deze regimes ook een verleidelijke kant hebben gehad. Deze staten stelden de burgers een heilstaat in het vooruitzicht, die op korte termijn gerealiseerd zou worden. Daarmee waren de totalitaire ideologieen een concurrent en een vervanging van religie geworden. Het politieke debat hield daarmee op te bestaan en werd vervangen door een aaneenschakeling van politieke rituelen. Niet voor niets waren er in de democratische landen talloze sympathisanten en fellow-travellers te vinden, die bereid waren deze regimes praktisch en politiek te steunen.
In de hoorcolleges staat een aantal thema's centraal, waaronder:

 • onderdrukking en geweld
 • expansie en oorlog
 • discriminatie en genocide
 • politieke rituelen en feesten
 • de mythes van de leider, volk en revolutie

Uiteraard wordt ook ingegaan op de voornaamste historiografische discussies, onder meer over de verschillende interpretaties van het begrip "totalitarisme" en overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende regimes en ideologieen.

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

 • Data: 31 oktober - 14 december 2018
 • Tijd(en): woensdagen 13.00 - 15.00 uur en vrijdagen 11.00 - 13.00 uur
 • Locatie: Oudemanhuispoort D1.09
 • Prijs: 190 / 171 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Studiemateriaal

Reader (wordt t.z.t. digitaal ter beschikking gesteld).

Aanbevolen ter voorbereiding:

 • Roger Griffin, Modernism and fascism: the sense of a beginning under Mussolini and Hitler (Basingstoke: Palgrave Macmillan 2007)
 • Hans Maier, ed., Totalitarianism and political religions: concepts for the comparison of dictatorships (London [etc.] : Routledge 2004-2007) driedelig klassiek werk, tevens in het Duits verkrijgbaar.
 • Richard Overy, Dictators (ook in NL vertaling)
 • Mark Mazower, Dark Continent. Dit boek is bij Athenaeum te koop. U krijgt daaruit digitaal een aantal hoofdstukken, maar wellicht vindt u het prettiger om een echt boek te bezitten.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 1, blok 2
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 21 oktober 2018 (op basis van beschikbaarheid)

 

Direct aanmelden en betalen

Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Ook toehoorders mogen gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link hieronder.

Veelgestelde vragen over Canvas