Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

In deze cursus maakt u kennis met zeven scharnierperiodes uit de geschiedenis van Rusland en Centraal- en Oost-Europa. De nadruk ligt op diverse aspecten van de cultuurgeschiedenis vanaf het einde van de achttiende tot het begin van de eenentwintigste eeuw.

Detail Summary
Startdatum 4 september 2018
Einddatum 16 oktober 2018
Tijd 00:00

Niet alleen literatuur, maar ook film, muziek en beeldende kunst komen aan bod. U leert reflecteren op en discussiëren over het verband tussen cultuur en de historisch-maatschappelijke context, en denkt na over de parallellen en verschillen in de veelzijdige cultuurgeschiedenis van de landen in deze etnisch diverse regio.

Elke week staat in het teken van een jaartal met een “iconisch” karakter. Dit betekent niet dat we ons telkens tot één jaar beperken: veeleer dient het jaartal als uithangbord voor een periode. Zo heeft ‘’1989’’ een aanloop in het verleden en uitlopers in de toekomst – de opkomst van Solidarność aan het begin van de jaren tachtig en de desintegratie van de Sovjetunie en van Joegoslavië in de jaren negentig. Tot de schrijvers die in de “7 mijlpalen”-cursus worden bestudeerd, behoren onder meer de Pool Adam Mickiewicz, de Rus Fjodor Dostojevski, de Tsjech Jaroslav Hašek en de Kroatische Dubravka Ugrešić. De cinema wordt onder meer vertegenwoordigd door Forman en Kusturica.

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 4 september - 16 oktober 2018
  • Tijd: dinsdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, 1.15
  • Cursusprijs: 150 / 135 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Studiemateriaal

  • Francisca Jungslager & Wilma Maljaars, ‘Stel een goede centrale vraag,’ Kritisch denken & schrijven (Bussum: Coutinho, 2016), pp. 15-57
  • Overige primaire en secundaire literatuur wordt ter beschikking gesteld op Canvas.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 1, blok 1
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 23 augustus 2018 (op basis van beschikbaarheid)

 

Direct aanmelden en betalen

Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link hieronder.

Veelgestelde vragen over Canvas