Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika als regionaal statenstelsel (de MENA-regio) en ontwikkel inzicht in de belangrijkste regionale intellectuele, sociaal-culturele en politieke ontwikkelingen van de vroegmoderne en moderne tijd (1600-heden).

Detail Summary
Startdatum 2 april 2019
Einddatum 21 mei 2019
Tijd 00:00

Direct aanmelden en betalen

Het Open UvA-College Cultuur en maatschappij in het moderne Midden-Oosten introduceert cursisten tot de belangrijkste thema's in de (vroeg-)moderne sociale, politieke en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De docent behandelt (zelf)beelden van het Midden-Oosten, de rol van religie(s) in de regio, de invloed van de Ottomaanse erfenis, het Europese kolonialisme en de postkoloniale autoritaire systemen, en laat zien hoe dit in verband staat met het ontstaan en de ontwikkeling van liberalisme, nationalisme, zionisme en islamisme in de regio. Aan bod komen onder meer de thema’s islamitische en joodse verlichtings- en renaissancebewegingen van de 19e eeuw, oriëntalisme, het Arabisch-Israëlisch conflict, internationale politiek, joodse centra en periferieën, minderheden en revolutionaire bewegingen.

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd(en): dinsdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, zaal 1.04
  • Prijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 2
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal
  • Boek: William L. Cleveland and Martin Bunton, A History of the Modern Middle East (5th ed. Boulder: Westview Press, 2012) of latere edities.
  • Artikelen: Digitaal beschikbaar gestelde reader
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 27 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

Canvas

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Veelgestelde vragen over Canvas