Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Het overzichtscollege 'Hollandse kunst in de Gouden Eeuw' leert cursisten de belangrijkste kunstwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw te herkennen en hun kenmerken te benoemen. Maar bovenal bestuderen cursisten de samenhang tussen productie, functie en maatschappelijke betekenis.

Detail Summary
Startdatum 5 februari 2019
Einddatum 21 maart 2019
Tijd 00:00
Het vrolijke huisgezin - Jan Steen

Direct aanmelden en betalen

De maatschappelijke betekenis van de Hollandse kunst uit de Gouden Eeuw staat in dit Open UvA-College centraal. De docent spreekt in de hoorcolleges over de belangrijkste kunstenaars, waaronder Frans Hals en Rembrandt, maar ook de nu minder bekende en destijds zeer gevierde kunstenaars als Romeyn de Hooghe en Gerard de Lairesse. Aan bod komen historie, landschap, genre en portretkunst. Naast ezelschilderkunst is er ook aandacht voor ensemblekunst, teken- en prentkunst en boekillustratie.

Graag uw aandacht voor het volgende: de twee excursies die deel uitmaken van deze collegereeks zijn niet toegankelijk voor toehoorders van de Illustere School.

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 5 februari - 21 maart 2019
  • Tijden: dinsdagen 11.00 - 13.00 uur en donderdagen 09.00 - 11.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort C2.17 (di) en C0.17 (do)
  • Prijs: 190 / 171 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Studiemateriaal

M. Westermann, The art of the Dutch Republic 1585-1718, Londen 1996 (of nieuwere editie, of vertaling: M. Westermann, De schilderkunst van de republiek, Rijswijk 2007)

Dit is het basisboek. Daarnaast bestaat het studiemateriaal uit artikelen die op Canvas worden geplaatst.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 1
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Veelgestelde vragen over Blackboard